BLOG Ondeugend puppygedrag

Artikel 7 van 8

Vraag cursist Groene Wolf

Ik heb toch even een paar vragen naar aanleiding van onze pup Wester. Hij blijft nog steeds heel vaak zitten en gaat liggen bij het uitlaten. Het is dan heel moeilijk om hem in beweging te krijgen. Op het moment dat hij losloopt en er andere honden en/of mensen zijn dan loopt hij daarna achter hen aan. Hij loopt dan echt heel lang mee, alvorens hij terugkomt... Het spelen met andere honden gaat wel goed. Wat ik ook lastig vind is dat hij nog niet echt naar zijn naam luistert... Aandacht krijgen van hem, zeker buiten is heel lastig. Als je beneden komt blijft hij ook liggen, hij komt niet op je af, wel kwispelt hij dan met zijn staart en is heel blij als je hem aandacht geeft. Maar volgens mij heb jij gezegd dat hij naar mij toe zou moeten komen?

Nog even een aanvulling op mijn vorige mail. Wester springt heel veel naar de riem en neemt die dan ook tijdens het lopen in zijn bek. Daarnaast springt en bijt hij ook in mijn jas als ik die aandoe, wat me al een gat erin heeft opgeleverd. En waarmee ik, zoals je denk ik wel kunt begrijpen, echt niet blij ben. Hoe moeten we dit gedrag veranderen?

Warme groet,
Inge

Antwoord trainster Groene Wolf

Beste Inge,
Ja, het begeleiden van een pup kost tijd en moeite. Dat is heel normaal.

En het is heel normaal dat een pup in jou of je spullen bijt. En het is aan ons, als (bege)leiders, om daar goed sturing aan te geven. Ik zet graag mijn tips hieronder in de volgorde van je vragen. Ook met deze tips zal het gedrag van Wester niet meteen veranderen, dat gebeurt pas in 2e instantie en na volhouden. Denk aan je Basistraining met alle facetten die we besproken hebben. Natuurlijk zal ik je ook in de praktijktraining de nodige aanvullende tips geven. Ik hoop dat jij jezelf de tijd geeft om het hem èn jezelf te leren.

Het is belangrijk om je te beseffen dat:
* Vele puppy's deze uitdagende acties laten zien en dus normaal puppygedrag is.
* Het ook heel normaal is dat er tijd overheen gaat voordat een puppy deze uitdagingen opgeeft en zich goed gaat gedragen.
* Maar dat je wel gaandeweg verbetering zal zien.
* Een puppy dan een time-out moet krijgen en andere aanvullende handelingen om "te horen te krijgen" dat je dit niet accepteert.
* Maar dat Wester zich daar niet zomaar bij neer zal leggen.
* Maar de aanhouder wint.
* En dat zal vast jij zijn!

"Hij blijft nog steeds heel vaak zitten en gaat liggen bij het uitlaten. Het is dan heel moeilijk om hem in beweging te krijgen." Antwoord: Natuurlijk moet je rekening houden met de lengte van de wandeling (richtlijn is 5 minuten per levensmaand), maar dat weet je. Vaak willen wij sneller dan de pup kan handelen. De pup wil de wereld bekijken, voordat hij verder gaat. De wereld is nog spannend voor hem. Geef hem even de tijd maar probeer het stoppen een beetje naar de hand te gaan zetten; probeer net iets eerder stil te gaan staan als Wester. Boos of gefrustreerd worden werkt erg averechts. Hij heeft steun en leiding nodig. Denk aan je Basistraining. Probeer hem daarna met een brokje voor zijn neus in beweging te brengen en geef het hem met "goed zo" als hij dat doet. Wat ook heel goed werkt is een brokje net iets verder dan zijn neus op de grond gooien en dan zeg je "zoek" en als hij het gevonden heeft "goed zo". En probeer langzaam verder te lopen; als je te snel gaat en de riem meteen weer strak komt, dan is de kans groot dat hij weer in de contramine gaat. We willen dan te snel te veel van onze pup.

"Op het moment dat hij losloopt en er andere honden en/of mensen zijn dan loopt hij daarna achter hen aan. Hij loopt dan echt heel lang mee, alvorens hij terugkomt." Antwoord: Voordat je door loopt, moet hij weer aan de riem. Dus laat hem lekker spelen en vraag aan de mensen of zij hun oudere hond bij zich willen roepen, dan zal Wester ook mee komen. Dan kun jij hem aanlijnen en dan pas verder lopen. Als je ver genoeg weg bent kun je hem weer vrij geven; altijd vanuit de time-out-houding (basistraining), hand op schouderbladen, wachten tot hij rustig is en dan zeg je "vrij".

"Het spelen met andere honden gaat wel goed." Antwoord: Mooi!

"Wat ik ook lastig vind is dat hij nog niet echt naar zijn naam luistert" Antwoord: Dat kun je mooi in huis oefenen; neem een aantal puppybrokjes (beloon gewoon met zijn puppyvoer, dan kun je in de gaten houden hoeveel voer hij krijgt op een dag, èn het is een gezond beloningsbrokje) in je hand en roep "Wester". Als hij komt zeg je "goed zo" en geef je hem 1 brokje. Dan zeg je weer zijn naam en herhaal je dit zo'n 10x. Let erop dat jullie dan natuurlijk wel een koosnaam gebruiken als jullie het OVER hem hebben en hem dus niet aanspreken met zijn naam (basistraining)

"Aandacht krijgen van hem, zeker buiten is heel lastig." Antwoord: Ook dat is heel normaal in de puppytijd en als ze gaan puberen kan het nog veel erger worden. Maar met goed Natuurlijk Leiderschap komt ook dat met de tijd goed. Ook aandacht krijgen duurt een tijd. en een pup kan maar kort zijn aandacht vasthouden. Hoe je aandacht kan krijgen komt in de praktijktraining bij elke oefening terug. Dus dat gaan we veel oefenen. Deze week thuis; laat Wester even aan een brokje snuffelen, ga rechtop staan en loop achteruit met een brokje in je hand, als hij met aandacht met je meeloopt zeg je "goed zo" en geef je hem een brokje (aandachtsoefening). Brokje op, oefening klaar.

"Als je beneden komt blijft hij ook liggen, hij komt niet op je af, wel kwispelt hij dan met zijn staart en is heel blij als je hem aandacht geeft. Maar volgens mij heb jij gezegd dat hij naar mij toe zou moeten komen." Antwoord: Nee, dit heb ik gezegd in de basistraining:

Hereniging
- Elke fysieke scheiding is een hereniging.
- Je hond mag blij zijn om je te zien maar moet je met rust laten, je niet aanraken.
- Negeer je hond bij binnenkomst.
- Duw je hond kalm weg als hij tegen je aan springt.
- Ga hiermee door totdat je hond rustig is gaat liggen.
- 5-minuten-regel; je hond moet leren je 5 min met rust te laten.
- Let op dat je hond je niet fopt: blijft je hond wel lang genoeg rustig?
- Ga niet zelf naar je hond toe, roep je hond bij je.
- Het moment van een heerlijke knuffel; stop als je geen aandacht meer krijgt.

Naar mijn idee zijn dit hele normale puppydingen van Wester waar met kalme, geduldige en consequente begeleiding, want het kost tijd om verbetering te krijgen, en dus goed Natuurlijk Leiderschap sturing aan kan geven. Elke pup kan uitgroeien tot een geweldige volwassen hond. Die taak rust bij ons baasjes en die taak kan echt leuk zijn. Ik hoop dat je kunt genieten van zijn ondeugendheden en daarnaast ze goed bijsturen zoals een goed Natuurlijk Leider betaamt. Veel succes!

In reactie op je vorige mail: Je mag altijd proberen hem af te leiden met een balletje of brokje! Daar begin je altijd mee. Je moet een pup namelijk 'aanleren' om netjes aan de riem mee te lopen, niet afleren te trekken of springen. Dan ga je er ook al anders naar kijken. En als hij dat doet is het een hele brave hondenman en zeg je "goed zo". Dit is het stukje aanleren. Als dat niet werkt en hij moedwillig blijft klieren dan willen we hem dit 'afleren'. Dan neem je hem in de time-out of ga je zelfs terug naar huis en negeer je hem een tijdje. Samen heb je 'leren' te pakken. En het is aan ons baasjes om Wester dat bij te brengen. Qua kleding is het slim nu geen tere kledingstukken aan te doen; ook al mijn puppy's (en vele andere puppy's met hen) hebben deze fase in de allereerste maanden doorgemaakt.

De tips die ik je geef zal je lang en consequent door moeten voeren VOORDAT het werkt. Dus het goede gedrag van Wester komt echt pas in 2e instantie. Eerst moeten we goed leiderschap laten zien.

Het is belangrijk om hem een goede time-out tussen je benen te gaan geven als hij onderweg vervelend is en niet bij te sturen is. Dat betekent dat het wandelen uit veel stilstaan zal bestaan. Als hij op zijn rug wil gaan liggen is het heel belangrijk om hem snel op te vangen en hem in de time-out houding te nemen. Als hij rustig stil staan kun je hem meekrijgen door een brokje een stukje voor hem ui te gooien en te zeggen "zoek" en "goed zo" als hij hem oppakt. De time-out gaan we natuurlijk ook in de praktijktraining oefenen.

Dus met deze dingen kan ik echt met overtuiging zeggen: het zijn allemaal kleinere aandachtspunten en geen grote problemen, al voelt het soms niet zo. En met goed Natuurlijk leiderschap, komt dit helemaal goed! Er zijn vele cursisten die dat kunnen onderstrepen met puppy's, net zo ondeugend als Wester, die met hun goede begeleiding hun hond geholpen hebben op te groeien tot leuke volwassen honden!

Succes en vooral veel plezier met je puppy Wester.
Hartelijke groeten,
Trainster van Groene Wolf

 

Namen zijn verandert

Namen van hond en baasje, en soms zelf de soort hond, zijn veranderd om herkenning te voorkomen, in verband met de privacy van iedereen!

Slotwoord

Dit Blog geeft je richtlijnen in gangbare situaties met honden met gangbaar gedrag. De begeleiding van honden kent vele vraagstukken en dus ook vele persoonlijke oplossingen. Stop direct met de zelfstandige begeleiding en training van je hond als je hond afwijkend (bijvoorbeeld angstig of agressief) gedrag vertoont of niet bij te sturen is middels omschreven richtlijnen. Het is dan noodzakelijk om ervaren hulp in te schakelen door direct contact op te nemen met een opgeleide trainer of hondengedragstherapeut. 

Auteur: M. Grimberg van Groene Wolf
Titel: Ondeugend puppygedrag
Versie: 2021V2
Uitgever: Uitgegeven in eigen beheer
© 2021, Groene Wolf

Alle rechten voorbehouden

Niets uit dit Blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Groene Wolf.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel