Meer info: flexi™ Gebruik

2. Flexi-lijn gebruiksaanwijzingen

Vrijheid en controle aan de Flexi-lijn

Een Flexi-rollijn is de stap voor het los lopen. Je hebt net wat meer controle over je hond dan dat je hond los loopt. En je hond heeft meer vrijheid dan aan een kortere riem. Je hond wordt dus geacht beter te luisteren omdat je minder controle kunt uitoefenen op je hond dan aan een gewone riem of trainingslijn.

Gebruik van de flexi-lijn

flexigebruik1.gif

Houdt de flexi-lijn altijd vast aan het handvat, nooit aan de koord/band/riem. Je kunt ook de handloop met je andere hand pakken voor extra controle.

De flexi-lijn loopt soepel in en uit zodat je hond zich vrij kan bewegen binnen de lengte van de lijn. Daarbij houdt het veermechanisme de koord/band/riem steeds onder lichte spanning.

De flexi-lijn heeft een geïntegreerd remsysteem. Voor een korte stop; druk de stopknop in. Voor een permanente stop (volgen, naast je lopen); druk de stopknop on en de lockknop waarmee je de stopknop vast zet.

flexigebruik2wandelen.jpg Wandelen
Houdt de flexi-lijn aan het handvat en laat de koord/band/riem vrij in- en uitrollen.

flexigebruik3stopknop.jpg Stopknop
Druk de stopknop in met je duim; de rem blijft erop zolang je de knop ingedrukt houdt.

flexigebruik4lockknop.jpg Lockknop vastzetten
Druk de stopknop in met je duim en druk de lockknop naar voren. De flexi-lijn zal op de gekozen lengte vast blijven staan. Gebruik deze permanente lockknop alléén voor het lopen naast je (volgen).

flexigebruik4lockknop.jpg Lockknop opheffen
Druk de stopknop in met je duim, gebruik daarna je duim om de lockknop naar achter te trekken op deze te ontgrendelen, laat daarna de stopknop los en de flexi-lijn zal weer vrij in- en uitrollen.

Wandelen met je hond

 • De flexi-lijn kun je gebruiken in combinatie met een halsband of tuigje. Voor de grotere honden is een tuigje een voordeel omdat dat de flexi-lijn minder om de poten van de hond draait omdat de lijn op de rug wordt bevestigd in plaats van aan de hals. Een tuigje heeft ook het voordeel dat een reu minder tegen de rollijn kan plassen.
 • Begin de wandeling altijd met je hond aan een korte lijn van circa 1 meter (zie het vastzetten van de lockknop) om de zelfbeheersing van je hond te trainen.
 • Als je hond aan een korte lijn netjes meeloopt dan pas verdient je hond meer vrijheid.
 • Geef je hond dan alle vrijheid door het handvat van de flexi-lijn vast te houden zodat de koord/band/riem vrij kan in- en uitrollen.
 • Geef je hond de toestemming om van je weg te lopen met “toe maar” of “vrij”. Je hond kan dan de volledige vrijheid gebruiken van de uitrollijn terwijl jij toch controle over je hond hebt.
 • Als cursist van Groene Wolf krijg je nog meer tips om met goed Natuurlijk leiderschap te wandelen met je hond. Volg daarvoor als cursist van Groene Wolf de instructies voor de flexi-lijn in de PDF “Wandelen en trainen met je hond, het gebruik van verschillende lijnen en riemen” van Groene Wolf.

Terugtrekken van je hond

 • In sommige situaties is een goede bijsturing om je hond terug te trekken. Let er op dat je dit niet elk moment doet dat je hond iets doet wat jou niet schikt.
 • Want de flexi-lijn is de stap voor loslopen en is geschikt voor honden die zich onder aangeboden omstandigheden goed gedragen en goed luisteren. Anders dient een kortere riem gebruikt te worden.
 • Als je hond dan toch nog iets doet waar bij sturing aan wilt geven dan kan dat dus in de situaties waarbij sturing geven middels terugtrekken een goede optie is zoals;
  - je hond ziet iets waar hij achteraan wilt gaan
  - je hond komt aan het einde van de flexi-lijn, jij stopt maar je hond komt niet terug lopen
  - je hebt je hond bij je geroepen en je hond komt niet
 • Druk dan de stopknop in en loop achteruit.
 • Als je hond weer naar je toe komt lopen, laat je de stopknop los, en laat je je hond bij je komen zodat de flexi-lijn weer inrolt.
 • Indien je hond dit nog niet opvolgt dan is je hond nog niet geschikt voor het gebruik van de flexi-lijn in soortgelijke situaties.
 • Zorg dan dat jij je hond op een korte vaste afstand (gelocked) hebt in die momenten.

Verkeerd gebruik van flexi-lijn om je hond terug te trekken
Vanuit de leverancier wordt de volgende manier uitgelegd om je hond terug te trekken die volgens de methode van Groene Wolf niet goed is voor je Natuurlijk leiderschap en die wij dan ook afraden. De leverancier adviseert;

flexigebruik-stap1.jpg
Stap 1: Breng je arm naar voren en laat de flexi-lijn automatisch een deel inrollen.

flexigebruik-stap2.jpg
Stap 2: Druk de stopknop in, stap naar je hond toe en breng je arm naar achteren waardoor jij je hond naar je toe trekt. Vervolgens laat je de stopknop los en breng je arm weer naar voren als stap1. Herhaal stappen 1 en 2 om je hond dichter bij je te brengen.

Reden verkeerd gebruik; je hond krijgt steeds een spanning en ontspanning in zijn nek te voelen. Terwijl je hond nog niet bij je terug is, moet de druk weer losgelaten worden om je arm weer naar voren te brengen. Je hond heeft nog de voorwaartse beweging en zal, als de druk weg is, weer naar voren gaan. Jij stopt je hond echter snel weer in deze actie om je hond weer iets naar je toe te trekken. Het gevolg; een touwtrekwedstrijdje, met rukken aan de hond, waardoor je hond in soortgelijke situaties juist meer zal gaan trekken. Het vermindert dus je controle over je hond.

Gebruik van de stopknop

 • Voorkom het onverwachts trekken of wegrennen van je hond omdat je hond daarmee veel kracht kan ontwikkelen en je omver kan trekken.
 • Zorg ervoor dat jij je hond tijdig bij je geroepen hebt en zet de lijn kort vast met de lockknop.
 • Als je hond toch onverwacht wegrent gebruik je de stopknop om te voorkomen dat je hond nog meer snelheid opbouwt. Dit is echter een noodgreep en mag nooit een gewoonte worden.
 • Daarom is het voorkomen van deze situatie de enige manier om het onverwacht wegrennen of rukken aan de lijn te voorkomen; het voorzien en vooraf handelen!

Hieroefening aan de flexi-lijn

 • Als iets je benadert waarbij de flexi-lijn een hinder kan vormen voor jou, je hond of andere mensen of dieren, dan dien jij je hond vroegtijdig naar je toe te roepen.
 • Een hond aan de flexi-lijn kan gevaarlijk zijn in de lift, in contact met andere mensen en honden, voor fietsers, langs een weg en dergelijke. Zie de Flexi-lijn veiligheidsvoorschriften.
 • Roep je hond vroegtijdig naar je toe met het commando “hier”. Indien je hond goed gehoorzaamd zal je hond naar je toe komen en zal de flexi-lijn inrollen.
 • Als je hond bij je is, druk je de lockknop in eb zet je de koord/band/riem vast op korte afstand.
 • Als je hond niet direct naar je toe komt als je geroepen hebt dan druk je, na het geven van het commando “hier”, de stopknop in en loop je achteruit.
 • Als je hond weer naar je toe komt lopen, laat je de stopknop los, en laat je je hond bij je komen zodat de flexi-lijn weer inrolt tot je hond alsnog bij je is gekomen.
 • Indien je hond dit nog niet opvolgt dan is je hond nog niet geschikt voor het gebruik van de flexi-lijn in soortgelijke situaties.

Vastzetten van de lockknop

 • Zet de lockknop alléén vast met een koord/band/riem op korte lengte (<1meter)!
 • In het begin van je wandeling om de zelfbeheersing van je hond te trainen.
 • Als je in gezelschap bent van andere mensen of honden; houdt je lijn dan kort (en locked).
 • Laat je hond volgen, met de flexi-lijn locked op 1 meter maximaal, wanneer je andere personen of honden passeert.
 • Laat je hond zitten, met de flexi-lijn locked op 1 meter maximaal, als je andere personen of honden laat passeren.

Verstrikking van de flexi-lijn

 • Laat je hond zitten bij verstrikking in bosje of ander object bevrijden.
 • Draai het handvat om het object heel om de lijn los te maken. Doe dit rustig zodat niet en groter gedeelte van de koord/band/riem losschiet met een zwiepend effect, dit kan gevaarlijk zijn voor baas en hond.

Te koop in alle soorten en maten

 • Vele soorten en maten zijn op voorraad te koop bij www.groenewolf.nl.
 • Speciale soorten, zoals hand gestikte Luxus leren flexi-lijnen en met SWAROVSKI®-kristallen zijn te bestellen omdat we rechtstreeks bij de fabriek inkopen in Duitsland. Dus heb je een speciale editie op het oog, dan kunnen we deze voor je bestellen.

Slotwoord

Deze gebruiksaanwijzingen zijn heel belangrijk voor een goed en veilig gebruik van de flexi-lijn en wij adviseren je deze te alle tijden op te volgen.

Dit document geeft je richtlijnen in gangbare situaties met gangbare honden. De begeleiding van honden kent vele vraagstukken en dus ook vele persoonlijke oplossingen. Stop direct met de zelfstandige begeleiding en training van je hond als je hond afwijkend (angstig of agressief) gedrag vertoont of niet bij te sturen is middels omschreven richtlijnen. Het is dan noodzakelijk om ervaren hulp in te schakelen door direct contact op te nemen met een opgeleide trainer of hondengedragstherapeut.

Groene Wolf verwijst je ook graag naar de instructies voor de flexi-lijn in de PDF van DigiTraining “Wandelen en trainen met je hond, het gebruik van verschillende lijnen en riemen” van Groene Wolf!

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel