Meer info: flexi™ Veiligheid

flexiprecautions.jpg

1. Flexi-lijn veiligheidsvoorschriften

Voorzorgsmaatregelen en richtlijnen betreffende veiligheid zijn inbegrepen in de verpakking van elke flexi-lijn. Als je een extra exemplaar wenst van deze veiligheidsvoorschriften, neem dan contact op met onze klantenservice. Lees de veiligheidsvoorschriften hieronder voordat je de flexi rollijn gebruikt. Het niet volgen van deze voorzorgsmaatregelen op veiligheid kan leiden tot ernstig letsel.

Veiligheidsvoorschriften en gebruiksaanwijzingen

De flexi-lijn biedt jou en je hond hoog comfort en ruime veiligheid. Daarbij hoort de opmerking: gelieve de flexi-lijn oordeelkundig te gebruiken! Omdat de riem automatisch oprolt, vraagt dit om speciale voorzorgsmaatregelen om het risico op ongevallen te verkleinen. Lees dit document voordat je de flexi-lijn gebruikt en bewaar het als naslagwerk.

Wie kan deze flexi-lijn gebruiken?

Alleen verantwoordelijke mensen, die deze voorschriften hebben gelezen en de voorzorgsmaatregelen volgen, zouden de flexi-lijn mogen gebruiken. Iedereen die deze flexi-lijn gebruikt moet in staat zijn de controle over je hond te houden en te aller tijden je hond goed in de gaten kunnen houden om te voorkomen dat je hond wegrent of koord/band/riem om iemand heen draait. Kinderen mogen de flexi-lijn niet gebruiken. Laat de kinderen ook niet onderling spelen met deze flexi-lijn.

Is deze flexi-lijn geschikt voor je hond?

 • Gebruik deze flexi-lijn niet bij een ongehoorzame of oncontroleerbare hond, omdat de kans dat deze honden de lijn om mensen heen te draaien of met hoge snelheid wegrennen het grootst is.
 • Gebruik deze flexi-lijn alleen voor honden die niet zwaarder zijn dan het maximaal toegestane gewicht van deze riem (aangeduid op verpakking).
 • Flexi-lijnen voor zwaardere honden hebben een band in plaats van een koord om het risico op amputaties of verwondingen te verkleinen.
 • Zelfs kleine honden kunnen hard genoeg trekken om verwondingen te veroorzaken, deels omdat de lengte van de riem honden de kans geeft snelheid op te bouwen. Volg ook met een kleine hond alle waarschuwingen.

Gebruik deze flexi-lijn alleen zoals deze bedoeld is te gebruiken!

 • Volg deze aanwijzingen.
 • Bevestig nooit meer dan één hond aan één flexi-lijn.
 • Bevestig nooit een accessoire aan de flexi-lijn die niet goedgekeurd is door flexi™.

Verwondingen en brandwonden

Als het koord om je huid draait, kan het beknellingen veroorzaken (zoals schaaf of brandwonden van touw) of ernstige sneeën in de huid.

 • Vermijdt elk contact van koord/band/riem en draai het nooit om een deel van je lichaam en vermijdt dat je hond dit doet.
 • Laat de flexi-lijn niet verslappen door stopknop ingedrukt te houden, zodat het veermechanisme zijn werk niet kan doen, want dan kun je verstikt raken in de slappe lijn.
 • Raak koord/band/riem niet aan als dit om je heen gedraaid is. Draai jezelf los of geef het handvat door van hand naar hand om jezelf te bevrijden (zie vingeramputaties of breuken)
 • Als je het risico op verwondingen nog meer wil verkleinen dan kun je lange mouwen en een broek dragen om je armen en benen te beschermen.

Vingeramputaties en breuken

Als het koord/band/riem om de vinger slaat of achter een ring blijft hangen dan kan het, met een harde ruk aan de lijn, lijden tot amputatie van vingers of botten breken.

 • Vermijd aanraking van het koord/band/riem als deze aan je hond vast zit en laat het nooit rond je hand of vingers draaien.
 • Pak nooit het koord/band/riem vast; ook niet om controle over je hond te krijgen.
 • Als koord/band/riem verstrengelt raakt in een bosje of een ander object, zorg dan eerst voor controle over je hond, voordat je de flexi-lijn los haalt. Raak daarbij koord/band/riem niet aan als je hond eraan kan trekken.
 • Als je het risico op verwondingen nog meer wil verkleinen dan kun je ringen afdoen en stevige handschoenen dragen om je handen te beschermen.

Verwondingen aan ogen en gezicht

Als de flexi-lijn of de halsband/tuigje van je hond stuk gaat of als de lijn los raakt van de halsband, dan zal de koord/band/riem en haak terugspringen met genoeg kracht om een oog te beschadigen, een tand te breken, blauwe plek te veroorzaken. Dit kan gebeuren als de flexi-lijn onder spanning staat maar ook als deze gelocked is.

 • Volg de instructies voor inspecteren, bevestigen en losmaken van de rollijn volgens verderop genoemde flexi-lijn aanwijzingen.
 • Bevestig de veiligheidsband rond de nek van je hond volgens verderop genoemde flexi-lijn aanwijzingen.

Vallen en omvertrekken

Omdat de flexi™ rollijn langer is dan de gangbare lijnen, kan de hond meer snelheid opbouwen en harder trekken en je mogelijk omvertrekken.

 • Als je hond bij je weg rent, zal deze snelheid opbouwen, en zal aan jou trekken als je hond het einde van de lijn bereikt.
 • Gebruik de stopknop in dit soort noodgevallen om te voorkomen dat je hond nog meer snelheid opbouwt.
 • Laat de koord/band/riem niet slap worden, want als je hond dan weg rent zal aan het eind van de slappe lijn onverwacht een ruk gegeven worden.
 • Loop niet versneld mee om de klap op te vangen; je kunt daardoor nog minder de ruk opvangen en je kunt zelfs gelanceerd worden.
 • Zorg dat je stevig staat op je ondergrond. Gebruik deze flexi-lijn niet als niet stevig staat (bijvoorbeeld met fiets, skateboard, skates maar ook hoge hakken). Maar gebruik deze lijn ook niet als het glad is door sneeuw, ijzel of modderige ondergrond.

Verwondingen aan omstanders

Omstanders, mens en dier en je eigen hond, lopen alle risico’s die in deze veiligheidsvoorschriften beschreven staan. In het bijzonder door het contact met koord/band/riem of als deze om hen heen draait. Ze kunnen ook over de flexi-lijn struikelen.

flexiveilig5a.jpg

 • Wees je bewust van je omstanders. Dit geldt zeker voor je familieleden en zeker je kinderen. Zij zijn zich wellicht niet (steeds) bewust van de koord/band/riem. Zorg voor controle over je hond en houdt de koord/band/riem ver van je omstanders weg.
 • Als je in gezelschap bent van andere mensen of honden; houdt de flexi-lijn dan kort (en gelocked) en je hond bij je.
 • Laat honden nooit spelen aan de flexi-lijn, de koord/band/riem kan jouw hond of een andere hond gevaarlijk blesseren door alle vormen van actiespel.
 • Gebruik de flexi™ niet in het bijzijn van kleine kinderen, inclusief kinderen in buggy’s.
 • Als de koord/band/riem rond iemand gewikkeld zit, vertel ze deze dan niet vast te pakken. Zorg dat je controle over je hond krijgt en bevrijdt de omstander met rust en zoals jij jezelf bevrijdt volgens genoemde aanwijzingen.

Flexi-lijn altijd kort in bepaalde situaties

De flexi-lijn zal, om veiligheidsredenen, in bepaalde situaties altijd kort en vast gezet (gelocked) moeten worden om de veiligheid van je hond en omstanders te kunnen garanderen. In soortgelijke situaties die niet genoemd zijn gaan we uit van het gezonde verstand van de gebruiker om volgens eigen inzicht gelijk te handelen.

 • De flexi-lijn dient kort vast gezet (gelocked) te worden als je langs een weg of fietspad loopt met je hond. De afstand dat je hond op je vooruit kan lopen, kan deze ook de weg oplopen. Dit is niet op te vangen indien de flexi-lijn een langere lengte heeft waardoor je hond onder een auto, brommer of fietser kan komen.
 • De flexi-lijn dient kort vast gezet te worden voordat je een lift in wilt stappen met je hond. Sommige honden kunnen onverwacht de lift in- of uitstappen als de liftdeuren sluiten; je hond kan hierdoor stikken indien de lift omhoog of omlaag gaat.
 • De flexi-lijn dient kort vastgezet te worden in het bijzijn van andere mensen, honden en andere dieren.
 • Bevestig je hond nooit met een flexibele flexi-lijn aan vaste voorwerpen. Indien de situatie vereist dat je je hond ergens vast moet maken, dien je de flexi-lijn op een minimale lengte gelocked vast te zetten, waarmee je je hond dus vast zet als aan een normale riem.

Inspecteer de flexi-lijn en halsband voor elk gebruik

Controleer uw flexi-lijn telkens vóór gebruik op slijtageverschijnselen.

flexiveilig6.gif

 • Zorg ervoor dat alle onderdelen van de flexi-lijn en van de halsband/tuigje van je hond in goede conditie, niet beschadigd, geschroeid of gerafeld zijn.
 • Ook hoogwaardige materialen zijn onderhevig aan een natuurlijke slijtage. Aanzienlijke slijtage of beschadigingen, bijvoorbeeld door hondentanden, kunnen het touw of de riem beschadigen. Dan dient het gebruik van de flexi-lijn in dergelijke gevallen stopgezet te worden. Neem geen risico’s.

Bevestigen van de flexi-lijn

flexiveilig7.gif

Gebruik altijd de meegeleverde veiligheidsband naast de eigen halsband van je hond zoals aangegeven. De veiligheidsband voorkomt het terugspringen van de flexi-lijn als de halsband kapot gaat. En voorkomt dat je hond direct weg kan rennen.

 • Bevestig de haak van de flexi™ aan de D-ring van halsband/tuigje van je hond. Bevestig de haak nooit aan een adreskoker of ID-tag want die ringen zijn nooit sterk genoeg en zullen breken.
 • Zorg ervoor dat de haak altijd volledig sluit om de ring van de halsband/tuigje en de veiligheidsband.

Losmaken van de flexi-lijn

Zorg ervoor dat je hond onder controle is. Zorg ervoor dat de flexi™ helemaal ingerold is voordat je je hond los maakt.

Onderhoudstips

 • Indien koord/band/riem van uw flexi-lijn nat zijn geworden, trekt u de gehele lijn uit het omhulsel, zet de knop vast (locked) en laat het textiel drogen in de lucht. Als de lijn droog is, laat de koord/band/riem langzaam en beheerst weer oprollen.
 • Verwijder vuil en zand van koord/band/riem en haak.
 • Probeer de flexi-lijn niet te repareren. Open nooit de behuizing. Er bestaat gevaar voor verwondingen door de onder spanning staande ingebouwde veermechanisme. De garantie vervalt direct als je de behuizing probeert te openen.

Garantie

Deze flexi™ rollijn voor honden heeft een garantie verleend door de fabrikant voor een periode van één jaar vanaf de datum van aankoop. Deze garantie wordt verleend aan de flexi™ rollijn (inclusief alle onderdelen) waarbij alle materialen en vakmanschap, zoals origineel gefabriceerd door de fabrikant, vrij zullen zijn van defecten in materiaal. Deze garantie wordt alleen verstrekt aan de originele koper. In geval van een defect; breng de flexi™ rollijn terug naar de plaats waar deze gekocht is of zend deze, met originele aankoopfactuur, naar onderstaand adres. Deze garantie is niet van toepassing op kapotte, beschadigde of gerafelde koord/band/riem veroorzaakt door hondentanden, schaven langs ruwe oppervlakten of ander verkeerd gebruik of misbruik.

flexi™ – Bogdahn International
GmbH & Co. KG
Carl-Benz-Weg 13
D-22941 Bargteheide
Germany
Phone: +49 (0) 45 32 40 44-0
Email: info@flexi.de

Deze veiligheidsvoorschriften kunnen je afschrikken maar zijn bedoeld je goed te informeren want,
met een goed gebruik, geeft de flexi™ jarenlang plezier voor hond en baas!

Bron: www.flexi.de en www.flexiusa.com en aanvullingen van www.groenewolf.nl.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel