BLOG Grommen met bot of bal

Artikel 6 van 8

Vraag cursist Groene Wolf

Ik weet dat je vakantie hebt maar ik zou je toch graag iets voor willen leggen in de hoop dat je wellicht even een kort en krachtig advies hebt voor nu. We zien elkaar pas over een week en we lopen er momenteel erg tegenaan dat Shana heel erg gromt bij botten en alles wat ze in haar bek heeft (binnen en buiten). Zelfs als we langs de bench of mand lopen waar ze op dat moment een bot heeft. Ze krijgt ongeveer 2x per dag iets lekkers: of een bot (waar ze ongeveer een half uur over doet om die op te eten) of een kong met inhoud (worst en brokjes). Eén keer heb ik geprobeerd om een tip op te volgen van internet: omruilen voor iets anders lekkers maar toen ik op mijn hurken bij haar ging zitten was het al mis: grommen en zelfs uithalen om te bijten. Ik schrok enorm! Henri vond het ook vervelend en wilde haar benaderen om haar soort van terecht te wijzen maar ook hij kreeg een ontzettende grombui. Afgaande op de theorie cursus "omgaan met angst" realiseer ik me dat dit een angst reactie is: ze is bang om het kwijt te raken. Want verder is het een schat van een hond en doet ze het heel goed met 11 maanden (hoewel ze wel al meer begint uit te dagen). Maar we merken allebei dat we dit heel erg naar vinden. Het feit dat we ook bang voor haar zijn en dus terug deinzen maakt dat zij op 1-0 staat. En ze voelt onze angst ongetwijfeld ook feilloos aan. Ook dat realiseren we ons. We doen haar ook regelmatig in de bench met een bot maar vinden het ook belangrijk dat ze op een kleedje kan liggen met iets lekkers, ook als we ergens op bezoek zijn bv. Misschien moeten we haar minder vaak een nieuwe bot geven? Er liggen namelijk ook nog een paar oude half afgeknaagde botten die ze minder interessant vindt maar die ze wel pakt als er niets anders is. Daarnaast komt het zelfde gedrag ook voor tijdens een wandeling: of ze nu een stok, bananenschil of stuk mest te pakken heeft, wanneer we het af willen pakken is het heel erg grommen en neiging tot bijten!

We zitten er erg mee, vandaar dat ik het toch even aan je voorleg in de hoop dat je kort wilt reageren met een tip waar we alvast mee aan de slag kunnen voor nu.
Groetjes,
Marla en Henri

Antwoord trainster Groene Wolf

Hoi Marla en Henri,
Het is een aandachtspunt dat Shana erg gromt met botten en wat ze in haar bek heeft. Ik ga je leren letten op gegrom wat niet door de beugel kan en grommen wat prima speels gedrag is. We gaan in de training het spelen en los laten lekker oefenen en geef ik jullie nog meer tips.

Voor nu is het de komende tijd belangrijk dat je haar "lekkers" in de bench geeft. Zeg "bench" en als ze daar rustig in zit of ligt dan geef je haar bot. Hang daar direct een plaid voor, ook als ze nog niet gromt, en geef haar haar privacy om lekker te knagen. Praat niet met haar, ook niet als ze gromt, kijk niet naar haar en loop met een boogje om de bench heen als je er langs moet.

Ga buiten, voor nu even, nog niet spelen omdat we dat dan samen in de training gaan oefenen. Dan kijken we ook naar het loslaten. Ga niet zomaar op tips van internet af want die kunnen je net de verkeerde nuances geven of ze ontbreken vaak. Dat kan gevaarlijk worden en tot een beet leiden. Dat wil je voorkomen.

[Voor andere hondenbezitters zeg ik even tussendoor dat deze tips zijn gegeven om de rust en veiligheid terug te brengen. Ga direct op zoek naar een goede train(st)er of gedragtherapeut als jij jezelf en/of je hond herkent in dit Blog. En dan bedoelen wij iemand die NIET de hond lijfelijk straft of schreeuwt of zichzelf heel dominant opstelt. Dit maakt het probleem, in onze ogen, erger. Een hond kan dan zeker bijten; of het nu vanuit onzekerheid voort komt of vanuit dominantie!]

En terugdeinzen als ze gromt is natuurlijk ook niet goed. Daarmee geef je haar de verkeerde boodschap. Dus hier gaan we mee aan de slag. Nu even laten rusten en de benchtips strikt opvolgen. Dus echt niet meer buiten de bench een bot geven. En alle losliggende botten opruimen.

Dit is in de opbouw. Dat ze straks in haar mandje ook een bot moet kunnen opeten is logisch. Maar nu kan dat niet. Daar moeten we nog naar toe werken. En te snel in dit soort dingen gaan werkt averechts.

Het is een lieve hondenmeid en dit is een aandachtspunt maar maak je niet druk: dit kun je leren goed te begeleiden en dan komt het vaak helemaal goed. Mits ze natuurlijk goed begeleid wordt met goed Natuurlijk Leiderschap. Anders kunnen dit soort dingen een verwrongen machtspelletje worden en kan ze echt gaan bijten (combinatie angst en machtsspel).

Ik hoop dat jullie hier vast de nodige handvaten uit halen en ik zie jullie graag met Shana op de training. Dan gaan we weer lekker oefenen!
Hartelijke groeten,
Trainster van Groene Wolf

Namen zijn verandert

Namen van hond en baasje, en soms zelf de soort hond, zijn veranderd om herkenning te voorkomen, in verband met de privacy van iedereen!

Slotwoord

Dit Blog geeft je richtlijnen in gangbare situaties met honden met gangbaar gedrag. De begeleiding van honden kent vele vraagstukken en dus ook vele persoonlijke oplossingen. Stop direct met de zelfstandige begeleiding en training van je hond in bovenstaande situatie. Zoek hulp van een ervaren trainer of gedragstherapeut! Toch delen we dit verhaal graag om juist te voorkomen dat het fout gaat met tips van internet! Dus ook voor onze verhalen geldt; Bij twijfel, ALTIJD direct contact op te nemen met een opgeleide trainer of hondengedragstherapeut!

Auteur: M. Grimberg van Groene Wolf
Titel: Grommen met bot of bal
Versie: 2021V2
Uitgever: Uitgegeven in eigen beheer
© 2021, Groene Wolf

Alle rechten voorbehouden

Niets uit dit Blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Groene Wolf.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel