BLOG Vroeg wakker gemaakt

Artikel 5 van 8

Vraag cursist Groene Wolf

Vorige keer had ik gevraagd wat te doen omdat Bella al vroeg ging huilen in der bench. Nu zit ik nog steeds met dat probleem want het is van 7:30 naar 7:00 naar 6:30 naar nu 6:15 gegaan en ik wordt er letterlijk moe van haha. Ze is geen pup mee maar de laatste tijd weer heel moeilijk in de bench in de ochtenduren... Op andere momenten is het geen probleem.
Groetjes,
Jeroen

Antwoord trainster Groene Wolf

Hoi Jeroen,
Wat een ondeugd is die Bella. Is het echt geen hoge nood?

Als een teefje loops gaat worden (of als een hond blaasontsteking heeft) dan willen ze meer en vaker plassen. Als het echt een geintje is... dat merk je als je haar naar buiten laat, als ze was gaan huilen, en ze niet snel gaat plassen, dan is het waarschijnlijk een rangordespelletje, en steeds eerder gewekt worden is zeker niet leuk.

Bella is een oudere teef, heeft een goede zindelijkheidstraining gehad, heeft geen probleem om haar plas op andere momenten op te houden. Kan normaal rustig in de bench en is daar ook goed aan gewend. En toch probeert ze jullie vroeg uit bed te halen. Wat te doen? Natuurlijk moet een hond de bench uit en plassen als er hoge nood is. Dat is logisch. Dat kan ook als ze de avond daarvoor veel gedronken heeft. Kort gezegd; hoge nood is snel plassen als ze naar buiten mag! Toch 'een boevenstreek'?

Ga dan als volgt proberen dit te doorbreken:
1. Als ze begint te huilen, laat je haar 1x naar buiten, laat haar een plas doen en beloon haar kort en zet haar weer in de bench.
2. Als ze dan een 2e x gaat huilen, dan ga je zonder iets te zeggen naar beneden en haal je haar, met een kalme houding, uit de bench en isoleer je haar op de gang/bijkeuken of toilet (een plekje waar ze wel eerder geweest is en op een ontspannen manier heeft kunnen verkennen).
3. Als ze even geisoleerd is, rustig is en dus niet meer huilt, blaft of tegen de deur op springt, dan haal je haar weer achter de deur vandaan en zet je haar weer, op een rustige manier, in haar bench.
4. Is ze dan nog wat onrustig; ga dan met de rug tegen de bench aan zitten tot ze tot rust is gekomen. Geef haar geen aandacht maar laat haar tot rust komen in jouw nabijheid.
5. Als ze rustig is, ga je zonder iets te zeggen of te kijken weer naar boven.
6. Als ze voor een 3e x gaat huilen dan doe je dit riedeltje weer helemaal vanaf punt 2.
7. Dit kost je een ochtend moeite maar kan haar rangordespelletje heel mooi doorbreken.
8. Als ze stil is en je komt weer beneden (op een normale tijd) dan haal je haar uit de bench. Ze hoeft dan enkel maar even rustig te zijn om haar uit de bench te halen (dus geen 5 minutenhereniging maar 5 seconde) en dan roep je haar dus snel bij je voor een heerlijke knuffel en beloning voor haar rust en zwijgen!

Het doel van deze aanpak is:
Dat Bella merkt dat haar roepen om haar baas niet iets leuks oplevert maar afzondering. Ze kan je dus beter nog even laten slapen. En als je dan beneden komt terwijl ze stil is, krijgt ze snel alle aandacht van je. Dus wachten op haar beurt is leuk! Leuker dan huilen en blaffen.

Veel plezier met oefenen.
Hartelijke groeten,
Trainster van Groene Wolf

Namen zijn verandert

Namen van hond en baasje, en soms zelf de soort hond, zijn veranderd om herkenning te voorkomen, in verband met de privacy van iedereen!

Slotwoord

Dit Blog geeft je richtlijnen in gangbare situaties met honden met gangbaar gedrag. De begeleiding van honden kent vele vraagstukken en dus ook vele persoonlijke oplossingen. Stop direct met de zelfstandige begeleiding en training van je hond als je hond afwijkend (bijvoorbeeld angstig of agressief) gedrag vertoont of niet bij te sturen is middels omschreven richtlijnen. Het is dan noodzakelijk om ervaren hulp in te schakelen door direct contact op te nemen met een opgeleide trainer of hondengedragstherapeut. 

Auteur: M. Grimberg van Groene Wolf
Titel: Vroeg wakker gemaakt
Versie: 2020V2
Uitgever: Uitgegeven in eigen beheer
© 2020, Groene Wolf

Alle rechten voorbehouden

Niets uit dit Blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Groene Wolf.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel