BLOG Spelen en trainen

Artikel 4 van 8

Vraag cursist Groene Wolf

Dank voor de inspirerende proeftraining gisteravond! Ik heb op dit moment nog 2 vragen. 1. Omdat Boy te enthousiast is met spelen, wat moet ik nu op dit moment doen als ik bv. naar een losloopgebied ga? Boy vast aan de lijn? Of zeg je doe eerst maar even niet los. 2. Waar kunnen we komende week mee aan de slag? Wat is ons huiswerk?

Ik ben benieuwd!
Warme groet,
Lisette

Antwoord trainster Groene Wolf

Beste Lisette,

Ik hoop dat jullie en Boy het afgelopen week een leuke en leerzame proeftraining vonden. Graag reageer ik op je vragen:
1. Zoals ik op de training zei mag Boy zeker spelen en gaf ik je uitleg over de aandachtspunten daarbij. Hij mag zeker spelen met honden waarbij hij niet vanuit zijn onzekerheid te fel reageert. Je vertelde mij dat er zeker honden waren waarbij hij dat niet deed. Op de training zei ik al dat hij met die honden prima mag spelen. En dat je het ook zeker kunt proberen met oudere honden, hoger in rang, die rustig reageren op uitdagingen van jullie jonge puberhond. Want ook dan kun je in het spel merken dat hij rustiger kan worden. Als het spel resulteert in teveel felheid dan neem je hem in de time-out en geef je hem daarna weer 'vrij'. Blijft hij fel dan stop je het spelen anders wordt dit een maniertje om zijn onzekerheid te compenseren en zal hij gaandeweg alleen maar feller worden. Daarnaast beginnen we al het spel vanuit de time-out-houding; op de training en dus ook zoveel mogelijk met de wandeling. De tips in de speelkwartiertjes die ik mondeling geef, kun je dus ook thuis toepassen. En ook in dit spel kun je steeds meer leren over hondentaal. Door alles wat je honden ziet doen in hun spel en interactie met ons.

2. Alles wat je op de training leert is de bedoeling om thuis te implementeren. Dat geldt voor theorielessen en praktijklessen. In de praktijk leer je naast oefeningen, juist je leiderschap op een goede manier tonen. In oefeningen leer je technieken, die je zelf thuis mag implementeren. En daarbij leert iedereen op zijn eigen tempo. Ik neem algemene aandachtspunten door met de cursisten in de groep en je krijgt persoonlijke aandachtspunten 1 op 1. Deze hoor je aan, pas je toe en oefen je. Tot ze een gewoonte worden. Hier op het veld en thuis. Deze tips geef ik mondeling en zijn dus niet uitgewerkt. Ik kan je wel tijdens een training verwijzen naar trainingsdocumenten waar je over het besprokene meer uitleg over kan vinden. Deze trainingsdocumenten van DigiTraining zijn ook je huiswerk en kun je op je gemak lezen en herlezen.

Dingen die we in de proefles besproken hebben zijn onder andere:
- Aandacht geven oefenen en dit 'vragen' door hooguit een brokje boven de neus te houden, en daarmee laten zien wat hij kan verdienen. Zeg dus niets :-)
- Een commando, een taak die je je hond geeft, zeg je 1x.
- Tussentijds prijs je je hond met "braaf" en als je beloont zeg je "goed zo", dus een ander woord. Zo kun je het tussentijds prijzen van je hond en het beloningsmoment ook mooi uit elkaar halen. Ook kun je een oudere hond zo meer laten doen voor 1 brokje.
- Beloon met een brokje van zijn hondenvoer, geen snoep maar eten dus! Daarmee leer je, net als in de natuur, meewerken met de leider met eten als beloning voor de goede werkzaamheden binnen de groep.
- Ik heb jullie na laten denken over commando's die gelijk moeten zijn voor een gelijke taak en binnen het gezin gelijk.
- Aandacht krijg je makkelijker als je voor je hond staat (je bewust worden van je positie) en je werkt naar achteren, laat de hond naar je toe komen. Doch rustoefeningen belonen we in de rust, naar je hond toestappen en op de pallet eindigen en belonen.
- Beheersing oefenen, pas snelheid toevoegen als er beheersing is bij bijvoorbeeld de oefening "over" een plank lopen. Met dit soort oefeningen leer jij je hond ook zelfbeheersing. Daarmee wordt een hond niet geboren maar wordt hem dat in de roedel geleerd.
- Initiatief; je hond mag pas op jouw initiatief beginnen met een oefening.
- Hoogtespelletjes; als je hond al ergens op gaat staan, en dus het initiatief neemt, haal je hem van de plank of pallet af (dit is bijsturen) en zet je zelf je voet op de plank of pallet. Dan staat het weer 1:1 in 'leiderschapspunten' :-)
- Timing: in alles wat we doen zijn we te vroeg, op tijd of te laat. Met een goede timing geven we de goede boodschap, met verkeerde timing de verkeerde boodschap. Dus belonen op het juiste moment is erg belangrijk.Anders beloon je het verkeerde op het verkeerde moment.
- De focus ligt dus niet op oefeningen maar op je goede Natuurlijke Leiderschap tijdens de oefeningen. In al z'n kleine facetten.
- Oefeningen die we daarbij o.a. gegaan hebben, zijn:
Springen
Op en zit (pallet)
Over (loopplank)
Op en neer (tafel)
Door (hoepel)
Zoek (GreenFeeder)
Om en zoek (grote steen of ton)

Dit zijn leiderschapsfacetten die in de training mondeling aan de orde komen en die jij je allemaal eigen kunt maken, totdat het een gewoonte wordt. Op het trainingsveld en thuis. En dit zijn ook de dingen die je aan moeten spreken in de training om het leuk te vinden om bij Groene Wolf aan de slag te gaan. We gebruiken hindernissen om samen met onze hond bezig te zijn en ons leiderschap leren te verbeteren. Een oefening of hindernis is een tool, geen doel.

Veel succes en vooral veel plezier met oefenen in het Natuurlijk Leiderschap.
Met vriendelijke groeten,
Trainster van Groene Wolf

Namen zijn verandert

Namen van hond en baasje, en soms zelf de soort hond, zijn veranderd om herkenning te voorkomen, in verband met de privacy van iedereen!

Slotwoord

Dit Blog geeft je richtlijnen in gangbare situaties met honden met gangbaar gedrag. De begeleiding van honden kent vele vraagstukken en dus ook vele persoonlijke oplossingen. Stop direct met de zelfstandige begeleiding en training van je hond als je hond afwijkend (bijvoorbeeld angstig of agressief) gedrag vertoont of niet bij te sturen is middels omschreven richtlijnen. Het is dan noodzakelijk om ervaren hulp in te schakelen door direct contact op te nemen met een opgeleide trainer of hondengedragstherapeut. 

Auteur: M. Grimberg van Groene Wolf
Titel: Spelen en trainen
Versie: 2018V2
Uitgever: Uitgegeven in eigen beheer
© 2018, Groene Wolf

Alle rechten voorbehouden

Niets uit dit Blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Groene Wolf.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel