BLOG Kleed bijten en niet willen wandelen

Artikel 8 van 8

Vraag cursist Groene Wolf

Het gaat goed met Jasper. Leuk om deze week weer te trainen samen! Ik zie hem elke dag leren. Dat heeft soms ook tot gevolg dat hij uitprobeert wat werkt. Waarop ik dan zoek naar de goede leidershouding hierbij. Ik kom een heel eind met de trainingsdocumenten op de site. Maar twee dingen werken niet zoals ik bedoel. Wat kan ik doen?
1: Hond bijt op het vloerkleed:
a. Negeren kost me een kleed.
b. Afleiden leert hem aandacht krijgen met iets stouts.
 

2: Hond komt sochtends niet op mijn verzoek uit de bench en gaat er gauw weer in als hij er zelf uitgaat en ik hem roep om op straat te gaan.
a. Til ik hem zo der iets te zeggen uit de bench?
b. Negeer ik hem na 1 commando en wacht ik? Geprobeerd maar kwam na een 20 minuten nog niet!
c. Verleiden met eten lukt niet.

Graag je advies,
Groetjes,
Ellen

Antwoord trainster Groene Wolf

Hoi Ellen,
Fijn dat het goed gaat met Jasper. Ja, er valt nog zoveel te leren...voor Jasper en voor jullie :-)

En leren is aanleren, bijsturen en afleren! Elke keer probeer je die combinatie te maken waarbij bijsturen de voorkeur heeft. Deze principes zijn in de basistraining en andere trainingsdocumenten terug te vinden. Die ga je dus toepassen op persoonlijke situaties. En het is zeker niet de bedoeling dat we onze spullen op laten eten door onze hond!

1. Hond bijt aan kleed:
- Probeer aan te leren op welke dingen hij mag bijten: houdt een botje of balletje voor zijn neus en gooi het een klein stukje weg en zeg "pak bot, zoek bal", als hij dat doet prijs hem dan met "braaf".
- Als hij de bot of bal loslaat en zijn aandacht weer op het kleed richt, ga je hem bijsturen: zeg "los" een houdt een brokje voor zijn neus. Als hij het kleed los laat zeg je "goed zo" een beloon je hem. Daarna weer aanleren dus de regel hierboven toepassen.
- Als je hond moedwillig weer zijn aandacht op het kleed richt en niet bij te sturen is... je voelt dan dat hij expres het kleed wil slopen terwijl hij al prima geleerd heeft dat je dat niet wil en hij is dan niet af te leiden.... Dan willen we hem dit afleren: pak het zwijgzaam op en zet hem in de bench! Afleren door isoleren. En met een pup weet je dat je de bench pas als time-out mag gebruiken als een pup gewend is aan de bench (basistraining) en zich op zijn gemak voelt. Maar dat is Jasper dus dan mag je hem een time-out geven in de bench. Leg desondanks wel wat knaag en speelmateriaal in de bench, maar verder negeren. Als hij rustig is mag hij er weer uit maar je mag hem ook gerust wat langer laten liggen.
- Herhaal deze stappen indien nodig.
- Dit geldt nu dus voor een kleed slopen maar dus voor alle dingen die je wilt aanleren, bijsturen en afleren. Een pup moet nog zoveel leren, dus bijsturen en afleren horen daarbij, maar vooral met het doel hem goed gedrag aan te leren! Oh ja, we gaan pas stabiliseren en gewoontegedrag creëeren, en dus dat gedrag niet meer belonen, als het echt is aangeleerd. Dus niet te snel bij puppy's en jonge honden denken; dat kan ie al! Vaak zit je echt nog in een fase van aanleren. En met nieuwe dingen leren kom je ook weer in die aanleerfase. Vandaar dat je met oudere honden die veel hebben geleerd pas in het rustigere vaarwater komt :-)

2. Hond wil 's ochtends of 's avonds niet wandelen:
- Sommigen honden willen 's morgens vroeg nog even lekker blijven liggen. Sommige honden willen vroeg naar bed. Ja, dat gebeurt regelmatig. Maar jij als baasje mag bepalen, de leiding nemen, als jij toch graag wil dat je hond nog even op staat om een plasje te doen. Ook nu wil je weer goed gedrag aanleren: roep je hond met een brokje in je hand, verleidt hem met het brokje om te komen, en dan natuurlijk "goed zo" als hij komt.
- Als hij niet te verleiden is om op te staan mag je als baasje naar hem toe om hem bij te sturen: en dan ga je dus naar zijn bench of mand en til je hem eruit of doe je daar een halsband/tuigje om als je hond te zwaar is om te tillen. Je mag dus niet naar je hond toe gaan om te aaien, dan moet je hond bij jou komen voor die aandacht. Maar je mag als leider wel naar je hond toegaan om hem bij te sturen, dan loop je rustig naar hem toe.
- Afleren door negeren werkt dan niet: want hij heeft zijn zin als je hem negeert, hij wil blijven liggen en dus is het geen straf!
- Dus in jouw geval met Jasper nog de tips. Doe het rustig en ontspannen, dus niet streng en boos naar 'm toelopen. Probeer het wel elke keer weer met een brokje vlak voor zijn neus want de dag kan komen dat hij toch uit vrije wil opstaat. En een goed leider heeft een hond liever meewerkend dan tegenwerkend! Hou dat altijd in je achterhoofd. En houdt me op de hoogte als hij dan naar je gaat grommen. Dan geef ik je weer andere tips.

Veel succes en veel plezier!
Hartelijke groeten,
Trainster van Groene Wolf

Namen zijn verandert

Namen van hond en baasje, en soms zelf de soort hond, zijn veranderd om herkenning te voorkomen, in verband met de privacy van iedereen!

Slotwoord

Dit Blog geeft je richtlijnen in gangbare situaties met honden met gangbaar gedrag. De begeleiding van honden kent vele vraagstukken en dus ook vele persoonlijke oplossingen. Stop direct met de zelfstandige begeleiding en training van je hond als je hond afwijkend (bijvoorbeeld angstig of agressief) gedrag vertoont of niet bij te sturen is middels omschreven richtlijnen. Het is dan noodzakelijk om ervaren hulp in te schakelen door direct contact op te nemen met een opgeleide trainer of hondengedragstherapeut. 

Auteur: M. Grimberg van Groene Wolf
Titel: Niet willen wandelen
Versie: 2022V2
Uitgever: Uitgegeven in eigen beheer
© 2022, Groene Wolf

Alle rechten voorbehouden

Niets uit dit Blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Groene Wolf.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel