BLOG Natuurlijk leiderschap

Artikel 2 van 8

Groene Wolf heeft jaren lang praktijktrainingen gegeven maar die zijn eind 2021 gestopt. We willen graag onze kennis over Natuurlijk Leiderschap blijven uitdragen, via de DigiTraining en Blog en online trainingen ( in de nabije toekomst). Wil je meer weten wat wij verstaan onder Natuurlijk Leiderschap, lees dan verder...

Overtuig jezelf of je via onze methode met je hond bezig wilt zijn!

- Het is een diervriendelijke methode zonder geweld
- Het is heel doeltreffend
- Het is een hele natuurlijke benadering van je hond
- Het is een methode die een hele goede band met je hond creëert

Natuurlijk Leiderschap

Onze honden leven volgens de wetten van de natuur. Via sterke rituelen wordt de hiërarchie in de roedel, ons gezin, dagelijks bevestigd. Daarbij kunnen we bevestigen dat wij de leider zijn of, vaak per ongeluk, bevestigen dat de hond de leider is in ons gezin. Het is dus heel belangrijk dat wij onze hond ons Natuurlijk leiderschap tonen. Hoe word je een goede leider voor je hond?

Je leert je hond begrijpen en je leert een goed Natuurlijk leider te worden. Daarvoor moet je vooral leren wat je aandeel is in het wel of niet luisteren van je hond. Want je hond luistert zo goed als je leiderschap is. Spelenderwijs leer je steeds meer, in je eigen unieke tempo!

Plezier tussen hond en baas! Is dat niet het belangrijkste? Samen plezier beleven: in huis, tijdens het wandelen of samen met je gezin. Het leuk vinden als je hond goed naar je luistert en het nog leuker vinden als je merkt dat je hond graag naar je luistert! Dat kan als jij een goed Natuurlijk leider bent.

Diervriendelijk

Het is een methode zonder enige vorm van geweld of opleggen van leiderschap. Je leert je hond op een vreedzame manier overstelpen met signalen dat jij de leider bent. Daardoor KIEST je hond jou als leider, vrijwillig, zonder dwang. Gewoon omdat jij de eigenschappen bezit van een goede leider.

Jij leert dat een vorm van lijfstraffen niet werkt omdat dit symptoombestrijding is. Elke vorm van dwang, schrik en pijn past niet bij Groene Wolf. De oorzaak van alle ongehoorzaamheid en probleempjes, groot of klein, komt vaak door gebrek aan leiderschap van de baas. Die oorzaak moeten we aanpakken, niet het symptoom van ongehoorzaamheid. En zeker niet met schreeuwen, rukken aan de riem of toevlucht nemen tot een andere dieronvriendelijke aanpak. Door goed leiderschap te tonen, verdien je de positie van leider en luistert je hond graag naar je.

Zowel theorie- als praktijk maken de mix. Zowel jij als je hond leren; jij zelfs meer dan je hond. Daardoor leer je goed en vriendelijk op je hond reageren. De theorie over hondengedrag en leiderschap komt bijvoorbeerld via de trainingsdocumenten van DigiTraining aan bod. Daarna kunnen we de theorie meteen in de praktijk brengen. Zowel thuis als onderweg.

Uniek voor baas en hond

De trainster geeft met veel enthousiasme en veel geduld haar hondenkennis aan je door via deze site en de trainingsdocumenten van DigiTraining. Daarbij kun je in je eigen tempo leren. Je leert niet klakkeloos een instructeur op te volgen maar je leert zelfstandig te oefenen met je hond. Je leert je hond begrijpen en met veel vertrouwen daarop te reageren. Dit kost je tijd en moeite en gaat dus in je eigen tempo. Maar eens geleerd vergeet je die kennis nooit meer!

Het begint thuis! Dat klinkt logisch maar het is wel heel belangrijk om dat te beseffen. Het heeft geen zin om een hondentraining te volgen waar niet stil wordt gestaan bij de thuissituatie. Bij Groene Wolf staat zowel bij theorietrainingen als praktijktrainingen de thuissituatie centraal. De praktijktrainingen op het veld (tot 2022) waren ook altijd ter ondersteuning voor je resultaat thuis! En je moet dus zelf aan de slag met de kennis die je in theorie opdoet en deze in de praktijk leren brengen. Groene Wolf leert jou. Maar jij leert je hond!

Wat leer je?
- Jij leert je leiderschap tonen op een natuurlijke manier
- Jij leert hoe jij je als leider moet gedragen; kalm en consequent
- Jij leert geduldig te zijn en vol te houden
- Je leert dat alle honden leven volgens dezelfde natuurregels;
  van groot tot klein, van jong tot oud
- Je leert dat alle honden via speelse regels en rituelen hun rangorde tonen en jou testen
- Jij leert positieve associatie toepassen om je hond iets te leren
- Jij leert je hond alle opdrachten en vaardigheden die jij belangrijk vindt in het leven van je hond en in je gezin
- Jij leert zelfstandig te trainen zodat je het geleerde ook zelf thuis kunt toepassen
- Jij leert einddoelen stellen en daar naar toe te werken
- Je leert doelen bijstellen omdat je hond geen robotje is
- Jij leert dat je alles samen met je hond kunt oefenen en overal
- Jij leert hoe leuk het kan zijn om met je hond bezig te zijn
- Jij leert je hond begrijpen

De ontwikkeling van Groene Wolf

In de afgelopen 28 jaren is mijn kennis over honden gegroeid en is ook mijn manier van mijn kennis overbrengen veranderd in 4 stappen;

1.Belonen en bestraffen
In de jaren ‘80 trainde men de hond door een combinatie van belonen en bestraffen. Wij als mens moesten de hond laten weten dat wij de baas waren. Gelukkig trainde ik in die tijd al op een hondenvereniging met mijn eerste herder op een diervriendelijke manier. En leerde er toen al dat je meer bereikt met belonen van het goede gedrag (positieve associatie) in plaats van bestraffen van vervelend gedrag. Ik volgde intern training en ging zelf al snel puppytraining geven en later kreeg ik meerdere groepen om te begeleiden.

2. Positieve associatie
Daarna werd de clickertraining heel populair. Toen David Appleby naar Nederland kwam om die methode uit te leggen, zat ik als jong gedragstherapeutje tussen 'de gevestigde orde'. Martin Gaus ging met zijn hondenscholen over op deze methode. En ook ik verwerkte de goede dingen van deze methode in mijn hondentraining. In de manier van training geven richtte ik me er veel meer op dat onze hond zelf moet willen gehoorzamen. Dat gehoorzaamheid niet opgelegd moet worden. Daarmee gaf ik positieve associatie nog meer aandacht maar deze manier bood nog geen goede handvaten voor echt vervelend hondengedrag. Want met negeren van verkeerd gedrag en wachten op goed gedrag kan een kussen wel gesloopt worden in de tussentijd.

3. Natuurlijke benadering
In het voorjaar van 2008 kwam Jan Fennell naar Nederland. Ik ben naar haar lezing gegaan, heb de Foundation Course gevolgd en heb de Advanced Course in Engeland gevolgd. De ontbrekende puzzelstukjes werden me aangereikt en vielen op hun plek.

Jan Fennell is de grondlegger van haar methode Amichien Bonding. Met deze methode leer je de taal van honden begrijpen om een respectvolle verstandhouding tussen jou en je hond tot stand te brengen zonder enige vorm van geweld of dwang. Dit houdt in dat je meer uitgaat van hoe honden onderling met elkaar omgaan en hun manier van communiceren. Kortom; we gaan meer uit van de natuur van een hond. Eigenlijk heel simpel!

Het leiderschap wordt getoond rond specifieke kerngebieden waarmee je heel simpel bevestigt dat jij de leider van jullie roedel bent en zo kun je alle probleempjes met je hond, groot of klein, benaderen, oplossen en/of leren begeiden. Het vraagt wel een totaal andere levenshouding ten opzichte van je hond. Je geeft je hond respect en toont natuurlijk leiderschap en ontwikkelt daarmee een band met je hond die gericht is op samenwerking. De methode van Jan Fennell was dus de volgende stap van waaruit de manier waarop ik nu training geef voort is gekomen. En die door de jaren heen verder doorontwikkeld is.

27-06-2023 geschreven door de trainster van Groene Wolf

Kijk bij DigiTraining welke trainingsdocumenten we tot nu toe beschikbaar hebben. En houdt onze site in de gaten om te zien welke online trainingen we in de toekomst gaan geven.

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel