BLOG Een zomerse mijmering

Artikel 1 van 8

Van jaren geleden, nog steeds prachtig èn van deze tijd

Deze week ging ik met mijn vriend naar ‘Ellert en Brammert’: een openluchtmuseum in het naastliggende dorp Schoonoord. Die dag waren er mensen in klederdracht die een voorstelling gaven over een Boerenbruiloft, Boerendansen, enz. We gingen even terug in de tijd en genoten van alle soorten plaggenhuisjes en boerderijtjes. Natuurlijk bleven we even stil staan om naar de dansende kinderen te kijken. Daarbij waren twee jonge meiden die samen danste en de grootste lol hadden. Ik kijk graag naar momenten in een moment. Zoals naar die twee, die binnen de groep samen meer lol hadden als de rest. Als ik daar naar kijk kan ik daar zeer van genieten.

Terwijl we even achter op een heuveltje stonden te kijken naar het dansen, keek ik ook naar twee honden en hun baasjes. De ene hond was een langharige herder van circa 2 jaar en de andere hond was een zwarte herder van circa 10 maanden. De langharige herder lag rustig te kijken op het heuveltje. Maar de zwarte herder was ondernemend. Hij snuffelde aan de andere herder en wilde een stukje verderop snuffelen. Als je een moment pakt in de tijd om bewust een situatie in je op te nemen zie je meer; je ziet een klein verhaaltje zich afspelen.

Zo ook met deze mensen en deze honden. De zwarte herder werd teruggetrokken door zijn baas. De baas was wat geïrriteerd dat zijn hond niet zo rustig was als de andere hond van hun vrienden. De zwarte herder geageerde geheel niet op het gesjor aan de riem maar zocht contact met de langharige herder. Daar had hij interactie mee; via blikken, snuffelen en even een speelmoment opzoekend. De langharige herder gaf even wat reactie maar maakte ook snel weer duidelijk dat hij wilde blijven liggen en keek weer voor zich uit. De jonge zwarte herder reageerde op deze informatie en ging zelf ook liggen. Ik denk dat de baas van de jonge zwarte herder dacht dat het kwam door zijn correcties dat zijn hond rustig ging liggen. Maar het baasje van de zwarte herder had al die tijd, na het sjorren, weer voor zich uit gekeken en had de gehele communicatie tussen zijn hond en de langharige herder gemist.

Ik vond dit een zeer leerzaam tafereel. Het drong tot mij door dat vele mensen honden hebben, maar totaal geen contact met hun hond hebben. Ze trekken wel aan de riem, ze praten wel tegen hun hond, maar maken geen contact met hun harige leefgenoot. Ook de jonge zwarte herder maakte geen enkel contact met zijn baasje; hij negeerde hem volledig en verlegde zijn aandacht naar zijn soortgenoot. Die begreep hem wel, daarmee was contact en communicatie. Ergens is dit dus een heel triest tafereel: vele mensen wonen samen met dieren maar leven niet samen met hun dieren. Dat is een gemis voor beide rassen.

En het kan anders zoals jullie weten. Want ik had nog een gedachte. Ik dacht aan jullie en hoe goed jullie bezig zijn met jullie honden. Als we samen trainen, zijn we samen bezig met medemensen die hun Natuurlijk leiderschap voor elkaar willen krijgen of op een hoger niveau willen krijgen. We kijken dan naar elkaar en ik help jullie als trainster. Ons allen valt de ondeugendheid op, het uitdagen van onze honden naar onszelf of andere honden en nog veel meer.

Maar nu kom ik op het punt waar ik aan dacht en waar ik jullie voor wil complimenteren; jullie zijn allemaal met jullie honden bezig en jullie honden zijn allemaal met jullie bezig. Er is contact! Dus jullie krijgen voor elkaar wat die man niet met zijn hond voor elkaar kreeg; jullie krijgen allemaal, stuk voor stuk, interactie met jullie hond(en). Dat is zoveel waard voor jullie honden. Jullie leven samen met jullie honden.

Dat ze daarbij ondeugend zijn, jullie leiderschap uitdagen, soms niet luisteren, rottigheid uithalen, is allemaal onderschikt aan het meest belangrijke; jullie hebben contact kunnen maken met een ander ras dan het menselijke ras. Jullie communiceren met je hond. Dat daar veel over te leren is, dat dat vaak nog niet goed gaat, dat je nog veel moet leren in je natuurlijk leiderschap, is dus een onderdeel van de groei van jullie relatie. Maar jullie hebben een relatie. Die man met zijn zwarte herder heeft geen relatie. Die heeft een hond. Niet meer en niet minder.

Misschien kan dit verhaaltje jullie ook eens anders naar jullie relatie met je hond laten kijken! Nog veel plezier met je hond deze zomer!

 

25-06-2013 geschreven door de trainster van Groene Wolf
Van jaren geleden, nog steeds prachtig èn van deze tijd. Dus nog steeds een waardevolle mijmering die we graag met je delen!

© 2012 - 2024 Groene Wolf | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel