Logo
Webshop:  HondenGoed
Cursisten:  Inloggen |  Afmelden

 Home | Voorstellen | Methode | Trainingen | DigiTraining | Agenda | Aanmelden | Locatie | Links | Vragen | Referenties | Contact

Referenties

In de afgelopen jaren hebben heel veel cursisten trainingen gevolgd in Schoonloo. Uiteraard kunnen we niet van iedereen een tekst tonen. Hieronder vind je een aantal citaten uit emails van cursisten, met hun persoonlijke ervaringen. Door deze reacties blijkt dat trainingen bij Groene Wolf niet alleen leuk en gezellig zijn, maar dat je er ook heel veel leert over jouw hond. Heel vaak leidt dit tot heel bijzondere verhalen en die willen we graag met je delen!


December 2018
"Hallo Marike,

We willen je heel hartelijk danken voor alle trainingen.

Kwam ik bij jullie op training met een heel angstig hondje die geen contact met andere honden en mensen wou en altijd blafte, piepte en tussen mijn benen stond te bibberen we wisten niet hoe we hier mee om moesten gaan.

En zie nu na het volgen van de cursussen en veel geduld en liefde van jou hebben we nu een hond die vrolijk en zonder angst in het bos loopt en laatst zelfs met 7 honden tegelijk aan het spelen en lopen was.

We zijn super blij en trots dank je wel ongelooflijk wat jij met honden doet.

Dank je wel en een poot van een zelf verzekerde hond!"
Tanja met  Rosy uit Eexterzandvoort


September 2018
"Hallo Marike,

Wij vonden het zeker weer een fijne leerzame les zoals altijd.
Wij kijken wekelijks naar de les uit. En ook wij hebben het gevoel dat de honden zich beter begeleid voelen. Het fijne is dat je iedere week weer met een voldaan gevoel naar huis gaat.

Het is niet alleen de training waar we heel blij mee zijn maar ook veel andere aspecten zoals gezondheid voeding etc dat maakt het extra waardevol.

Nog een hele fijne avond en tot volgende week zaterdag!"
Pia, Jan-Willem en Georg met  Skif en Sandor uit Stadskanaal


Augustus 2018
"Hallo Marike,

Even dit: het gaat goed! Wat heb ik 2 geweldige honden. En ik ben en word een sterkere leider. Tijdens de wandelingen houdt Sofie meer contact met me. En ik houd meer contact met Sofie en Lara. Ik heb er veel lol in om hun gedrag te lezen. Ik ‘braaf’ regelmatig (bij gewenst gedrag) en het lukt me om Sofie meer onder appèl te houden.
Vanmorgen tijdens de wandeling lette ik heel goed op waar Sofie er mogelijk tussen uit zou willen knijpen (want aan die kant van het park lag enkele dagen geleden veel brood!). Ik stond even te praten met andere hondenbaasjes en... juist daar ging ze. Maar ik was op tijd om haar race te onderbreken en yes ze kwam terug. Braaf!!!!
Lara houd ik nog steeds aan de lijn. In de tuin oefen ik met haar op aandacht en komen. Dat gaat heel goed en eigenlijk wil ze ook heel graag op me toe komen. Buiten met veel prikkels durf ik haar nog niet los te laten. Binnenkort (met lagere temperaturen) maar weer eens naar de hondenspeeltuin in Beilen.

Kortom Marike: 2 ontspannen, tevreden honden en een gelukkige baas!"
Anna met  Sofie en Lara uit Assen


Juli 2018
"Dag Marike,

We willen we je/jullie graag bedanken voor de inspiratie die we hebben opgedaan tijdens de trainingen. Joep is na de eerste anderhalf jaar, waarin we echt wel eens getwijfeld hebben of we niet voor een verkeerd ras hebben gekozen, bijna van de ene op de andere dag veranderd. Hij is een vrolijke, initiatiefrijke en speelse kwajongen die het ons ook dolgraag naar de zin wil maken. Hij luistert goed mits niet overvraagt en gedraagt zich, zeker in vergelijking met de eerste periode, voorbeeldig. Natuurlijk is er voor ons allemaal nog veel te leren maar we gaan daar rustig mee verder. Vooral onverwachte fietsers en auto’s zijn een nog uitdaging.

Wat ben ik blij en dankbaar dat ik door de trainingen, zoveel inzicht en daardoor geduld zowel met mezelf als met Joep heb mogen leren. Wat is het verschil groot tussen een hond die in een commando gedwongen, zoals ik vooral bij onze Border Collie Rudie goed heb kunnen zien, en een hondje als Joep die vanuit zijn natuurlijke gedrag consequent wordt herinnert aan wie de leider is en beloond wordt voor zijn brave gedrag binnen de roedel."
Ankie en Jos met  Joep en Danni uit Oostwold


April 2018
"December 2015, de eerste trainingsles met ons jongste roedellid Hiske, een Berner Sennenmeisje van bijna 3 maanden oud. Eén van de eerst beginselen van de Groene Wolf wordt ons bijgebracht: de time-out.

 
Inmiddels zijn we bijna tweeënhalf jaar verder. Hiske is gegroeid, en wij zijn gegroeid: gegroeid in ons leiderschap over Hiske. Een proces met ups en downs, steeds begeleid door Marike en geïllustreerd met beeldmateriaal van de hand van Marcel.

Met deze time-out stoppen we met de training bij De Groene Wolf. We zullen proberen thuis de puntjes op de i te blijven zetten en als dat niet lukt komen we graag terug.


We kijken met heel veel plezier terug op alle lessen!"
Ailko en Marja met  Hiske uit Assen


Februari 2018
"Prachthond

Dit is Bliss. Bliss is ons 6 jarige rood witte border collie teefje. Het is onze eerste hond en zoals wel vaker hebben we de lat hoog gelegd. We wilden immers dat ze uiteindelijk een officiële hulphond voor onze zoon Noah zou gaan worden. Noah is inmiddels 14 en heeft een zeer zeldzame afwijking in zijn hersenen waardoor hij o.a. rolstoelafhankelijk is en doof.

Toen ze nog pup was hebben we wat omzwervingen gedaan bij diverse trainers en cursussen om uiteindelijk bij Marike terecht te komen. Hadden we veel eerder moeten doen. Marike heeft ons, toen nog in Almere, geholpen om te gaan met Bliss en heeft ons gebracht tot waar we nu zijn: een schitterende hond die samen met Noah maar ook de rest van de familie harmonieus samenwoont en -leeft.

Bliss wil van nature al graag werken en is erg op haar roedel gericht. Dat laatste kan mooi zijn maar kan ook problematisch worden en daar heeft Marike ons prima mee geholpen en in begeleid. Een hulphond word je niet zomaar, daar is nog wel wat voor nodig en we wilden ook nog eens dat ze nog steeds een familiehond bleef voor ons, voor Noah maar zeker ook voor zijn zus Zoe. In Bulters & Mekke vonden we de club die dat prima begreep en omdat Bliss al een hele goede basis had hoefden we eigenlijk alleen nog de bijzondere handelingen aan te leren (deuren opendoen, dingen oppakken, helpen met uitkleden enz).

Sinds halverwege 2017 is ze officieel hulphond en gaat ze overal mee naar toe. Zoals op de foto te zien is: die is genomen tijdens de Prachtnacht: een avond waarop het rijksmuseum speciaal voor kinderen met een beperking open is. En daar hadden we deze kans: een foto van Bliss alleen voor de Nachtwacht! We trainen nog steeds, nu één keer in de maand en je blijft leren. Iedere keer weer versterk je de band met je hond en leer je meer finesses om het nog beter en natuurlijker te doen. Heerlijk!"
René en Mariska met  Bliss uit Almere


November 2017
"Hoi Marike en Marcel,

Wij hebben gedurende ruim 40 jaar altijd honden gehad. Eerst Duitse herders, vervolgens een Mechelse herder en een bruine labrador. In die tijd hebben we ook verschillende manieren om met honden om te gaan meegekregen. Eerst vooral “africhten”, vervolgens kwam de visie van Martin Gaus, de positieve trainingsmethode zonder dwang met de klikker als hulpmiddel.

Na het overlijden van de labrador heeft Idrah haar intrede gedaan. Idrah, ons zwart middenslag schnauzer teefje, door Marike “de zwarte dame” genoemd. Zij heeft een puppy cursus gevolgd bij ons in de buurt. Jammer dat we toen nog niet over het bestaan van de Groene Wolf hadden gehoord. Dit is een paar jaar later per toeval gebeurd. We konden ons direct vinden in de methode die uitgaat van natuurlijk leiderschap en we zijn aan de slag gegaan om ons die eigen te maken. En met succes!! Op korte termijn zagen we verandering. We hebben de maandelijkse training op zondag gevolgd, eerst een half jaar, en hebben daarna nog 3 maanden extra gevolgd.

De video-opnamen en nabesprekingen zijn bijzonder leerzaam. Het lukt Marcel elke keer weer om interessante zaken op video vast te leggen. Marike duidt de belangrijkste zaken aan; het gedrag tussen de honden onderling als zij spelen, maar ook de subtiele wijze waarop de honden een trapje hoger in de rangorde proberen te komen bij ons. We gaan nu zonder de Groene Wolf verder met Idrah, maar nemen alles wat we hebben geleerd mee in de dagelijkse omgang met onze “ zwarte dame”.

Marike en Marcel, erg veel dank voor wat je voor ons en Idrah hebt betekend het afgelopen jaar!"
Valère en Nicole met  Idrah uit


November 2017
"Marike, nog steeds zijn we ontzettend blij dat wij jou als trainer hebben gehad. Wij hebben er een geweldige, goed luisterende, sociale en lieve hond aan overgehouden. Als ik zo eens om me heen kijk is dat echt geen vanzelfsprekendheid.

Nogmaals heel erg bedankt voor alles en je snelle reactie en advies."
Hanneke en Paul met  Bono uit Almere


September 2017
"Het is zaterdagochtend; ons slimme, eigenwijze (en dominante) Berner Sennenmeisje heeft al lang door dat we naar de training van Marike gaan. Geen wonder, want dit doen we al sinds december 2015. Ze vindt het een feest! Ook wij stappen steeds met veel plezier met hond Hiske in de auto om naar Schoonloo te rijden.

Er zijn periodes geweest dat ze ons de baas wilde zijn en dat was niet gemakkelijk. Marike heeft ons daarbij steeds deskundig begeleid en daar zijn we heel blij om!

Inmiddels is Hiske bijna 2 jaar. Ze is haar wilde haren nog niet kwijt en zit nog steeds graag op de troon, maar wij als baasjes, hebben in onze denkbeeldige koffer een schat aan “gereedschap” verzameld om Hiske op een zo goed mogelijke manier te (bege-)leiden. De koffer is gevuld met tips, theoretische achtergrond en positieve aanmoedigingen, vergaard tijdens de uren dat we met Hiske trainden, de theorielessen volgden en de video-opnames bespraken (met prachtige opnames, gemaakt door Marcel).

Ook dit jaar hebben we Hiske (vanzelfsprekend) meegenomen met vakantie. Hier zie je haar, met verwaaide haren, maar ook vol aandacht. Zo zien we haar graag!

Het blijft een verrassing wat Hiske nog voor ons in petto heeft. Dankzij onze lessen in Natuurlijk Leiderschap zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet."
Ailko en Marja met  Hiske uit Assen


September 2017
"Tyson (net 1 jaar), Amke en ik (Marijke) trainen nu drie kwart jaar bij de Groene Wolf naar volle tevredenheid. Veel tips en trucs uit de training passen we toe tijdens de dagelijkse wandelingen…..en het werkt! Ik moet wel eerlijk zijn, want we hebben nogal een eigenwijze hond, die natuurlijk ook wel eens vertikt om te luisteren. Dit lossen we dan weer op een creatieve manier op door bijv. allemaal achter een boom te gaan staan ….en dan komt Tyson wel. Hij mag ons graag in het vizier hebben. Voor ons is het onze eerste hond en wij hadden veel te leren. Nou dat hebben we geweten bij Marike. Veel geleerd en nog steeds niet uitgeleerd.
Tyson heeft ook geleerd bij Marike dat water leuk is en dat je in het badje kan staan. Amke en ik hebben geleerd hoe we Tyson konden leren zwemmen. Tyson is inmiddels een echte watterrat(hond). In Kroatië heeft hij veel lol gehad in de zee. Samen met Amke mocht hij graag zwemmen. Hij wist niet hoe gauw hij in het water moest komen, indien Amke te water ging vanaf de boot (zie foto).

We vinden het erg leuk om te leren van Marike en ons zul je dan voorlopig nog wel rond zien lopen met Tyson. We zijn nog lang niet uitgeleerd!"
Marijke en Amke met  Tyson uit Odoorn


Maart 2017
""
Marijke en Fred met  Mo uit Assen


November 2016
"Hallo Marike en Marcel,

Marike, wat zijn wij blij dat we bij jou trainen.
Wij hebben in het verleden al verschillende hondenscholen bezocht, maar dit heeft niet het resultaat opgeleverd wat overeenkomstig onze verwachting was. Maar wij zijn nu erg blij met De Groene Wolf.

De benadering van Marike is super. Wij leren enorm veel en Tymon vindt het ook erg mooi.
Ik kan iedereen aanraden, als je een puppy hebt, direct met een goede basis te beginnen en dat is zeker op dit adres.

Dank je wel Marike!"
Fekko en Aly met  Tymon uit StadskanaalOktober 2016

Over de videoanalyse:
"Dag Marike,

Dank voor weer een mooie avond van gisteren!
Knap hoe je eenieder op eigen kunnen en niveau weet te enthousiasmeren.
En compliment aan Marcel weer voor alle het beeldmateriaal.
Jullie vormen wel een goed team zo!"
Alexandra met  Max en Dunja uit Zwiggelte


September 2016
"Hallo Marike en Marcel,

De training met Indy heb ik met heel veel plezier gedaan. Ik (en Indy ook) vond het erg leuk en ontzettend leerzaam.

Bij onze andere honden hebben we ook altijd een (puppy)cursus gevolgd, maar dat was niet te vergelijken met de cursus van Groene Wolf! Het ging dan altijd vooral om een paar basiscommando's. Bij Groene Wolf gaat het om veel meer! Ik heb veel geleerd over goed leiderschap. Met Mila heb ik de basisbeginselen al een beetje geleerd, waardoor we, toen we Indy kregen meteen al een beginnetje konden maken. Vanaf dat Indy 9 weken was zijn we naar de training geweest. Op weg naar de training vond Indy het niet leuk in de auto, maar eenmaal aangekomen vond ze het geweldig. Het spelen met de andere honden en ook het oefenen vond ze leuk. Ik moest af en toe een lange adem hebben. Ze sprong en hapte naar mij, maar met tips van Marike zijn we daar goed doorheen gekomen. Nu doet ze dat thuis soms nog, maar hier gaat dat ook steeds beter.

Intussen ga ik regelmatig een rondje met Indy hardlopen. Dit vinden we allebei erg leuk en het gaat ook heel goed. Tijdens een wandeling wil ze regelmatig haar neus achterna, maar tijdens het hardlopen niet, dan draaft ze mooi naast me. We lopen nu een rondje van ongeveer 5,5 km samen, maar ik wil mijn lange duurlopen (15 tot 20 km) ook graag samen met haar gaan doen.

De video-opnamen en nabesprekingen hebben echt een toegevoegde waarde. Je ziet op de video ook wat er achter je en om je heen gebeurd en met de uitleg erbij begrijp je beter waarom de hond zo reageert, zoals ie reageert. Ook de uitleg in de training is daarvoor handig, maar dan is er ook nog een hond, die je in de gaten moet houden...

Marike, heel erg bedankt voor de leerzame trainingen!!!"
Gea met  Indy uit Wijster


Juli 2016
"Na een aantal jaren zonder hond geleefd te hebben, toch maar besloten weer een hond te nemen. Het is leeg in huis zonder hond. En wandelen in het bos zonder hond blijft raar! Via via een leuke hond , van 9 maanden, gehaald uit Heerlen. De reden dat hij daar weg moest was dat hij niet met een pas geboren baby overweg kon! Hij was erg vermagert dus er zal nog wel een andere reden zijn geweest... Hij luisterde goed naar zijn naam dus bleef hij Beer heten.

Ik dacht deze keer moet ik het goed aanpakken en naar een training gaan, om beter met onze hond te kunnen communiceren. De laatste hond die we hadden was een Jack Russel en dat was een ‘rare’ hond maar ik weet nu dat we dat we haar zelf zo hebben gemaakt door elkaar verkeerd te begrijpen. Dus naar een cursus/training gegaan. Maar al snel voelde ik dat dit niet de training was die bij mij en Beer paste. Beer liep tijdens de les alleen maar met zijn neus over de grond mijn voort te trekken. Tips over hoe ik dit moest aanpakken kreeg ik niet. “Neem de volgende les maar een slipketting mee” was de druppel en ik ging er niet meer heen.

Ja, en dan op zoek naar iemand die kan helpen met de uitdaging die Beer heet! De uitdaging was en is om Beer te laten weten dat niet HIJ maar IK de baas ben. Na wat zoeken, vragen en luisteren kreeg ik DE tip van buurman Paul “kijk eens op de website van de Groen Wolf”! Marike's uitleg over Natuurlijk Leiderschap sprak me meteen aan. Wat ben ik blij dat ik die tip kreeg en dus Marike heb gevonden!

Beer en ik gaan iedere dinsdagavond met heel veel plezier naar Marike. Op iedere training leer je altijd weer iets nieuws of we gaan door op iets wat nog niet helemaal goed gaat. Het is fijn dat er ook tijd is om je belevenissen van de afgelopen week te vertellen en daar weer nuttige tips over te krijgen. In de groeps les krijg je alle aandacht van Marike, iedereen is voor zichzelf bezig maar ze heeft tijd voor iedereen individueel.

Wat ik vooral zo fijn vind is dat de honden onder begeleiding even los kunnen spelen voor en na de training. Door te kijken naar de spelende honden leer je veel over de hondentaal, en hoe de verhoudingen liggen onderling. Wat ook belangrijk is, de honden vinden het ook geweldig! En natuurlijk niet te vergeten de theorie training met videobeelden van de trainingen , altijd leerzaam en leuk maar soms ook komisch om je zelf te zien.

Beer is een lieve hond die graag zelf bepaald waar, wat en hoe maar dankzij Marike kan ik hem duidelijk maken dat ik bepaal waar, wat en hoe! Iedere dag is weer een uitdaging met Beer maar nu kan ik de uitdaging met hem aan!"
Monique met  Beer uit Eext


Juni 2016
"Hoi Marike,

Privéles

Met Tosca, een Mechelse herder van ruim een jaar oud, heb ik als afsluiting van de groepstraining een privéles gevolgd. Ik had vooraf geen speciale verwachtingen of specifieke aandachtspunten om dit te willen. De reden was dat Tosca wat druk werd van de aanwezigheid van de andere honden. Toch is dat juist mijn geluk geweest: In de privéles kwamen alle losse onderdelen van de cursus als vanzelf voorbij.

Al die kleine geleerde stukjes werden in deze privéles voor mij pas een logisch geheel: een geheel van praktijk en theorie. Dat maakte het logisch hoe ik op acties van mijn hond moest reageren: het moet in het geheel passen. Het was voor mij een onverwachte en gelukkige ervaring. Ik ging voor het eerst naar huis met het vertrouwen dat ik een baas was: ik had de basis om goed met mijn hond om te gaan.

De privéles maakte dus dat ik het geleerde (theorie en praktijk) als een logisch geheel zie en dus veel beter kan onthouden en overal kan toepassen. Ik durf nu te zeggen: Tosca, je mag mee met je baasje!

Met Tosca ga ik nu een tweede privéles volgen. Is bij jou of je hond niet altijd alles logisch of vanzelfsprekend? Gun jezelf en je hond een privéles!"
Saskia met  Tosca uit Bovensmilde


Februari 2016
"Hoi Marike,

Nogmaals bedankt voor alle informatie van gisteren tijdens de eerste training! We zijn er direct mee aan de slag gegaan; 5 minuten wachten voor het begroeten, stoppen als hij aan de lijn trekt, over hem heen stappen als we merken dat hij heftig gaat reageren op 'bewegend gevaar' en een stapje terug doen. Super handig!

Ik ben nu niet meer bang om met Wodan de straat op te gaan, omdat ik weet wat ik kan doen in een vroeg stadium om hem rustig te krijgen. Zo waardevol! Tegelijkertijd merken we dat hij ons nu gaat uitdagen (vermoeden we) door nog harder te trekken aan de lijn. Genoeg werk aan de winkel dus :-)

We kijken er alvast naar uit om nog meer van jou te mogen leren over het Natuurlijk Leiden!"
Lidewij en Remco met  Wodan uit Assen


Januari 2016
"Hoi Marike en Marcel en (Wilde)Bras,

Ook voor jullie 3-en de allermooiste momenten voor 2016 gewenst.

Iedere keer wordt ik weer verrast door jullie, wat zijn jullie toch:

kundig,
betrokken,
open,
goed,
lief,
vrolijk,
enz.........

Dank voor dat alles!"
To, Sebo met  Does uit Eexterzandvoort


November 2015
"Onze roedel is stabiel en functioneert goed, niet in de laatste plaats door het toepassen van de inzichten die we door jouw tomeloze inzet en zendingsdrang - als ik het zo mag uitdrukken - hebben opgedaan.
We passen de principes van natuurlijk leiderschap toe op een manier die bij ons past en we begrijpen wat we moeten doen als de dynamiek op een bepaald moment daar om vraagt. We hebben door de jaren heen meerdere honden van het begin tot het einde mogen hebben en zijn daar ook altijd mee “op basiscursus” geweest; we kunnen dus vergelijken.

De effectiviteit van de methode Natuurlijk Leiderschap staat als een huis. Het klopt gewoon. We zijn dan ook zeer tevreden met de aangereikte kennis en het bereikte resultaat. Het volstaat ook. Dank daarvoor. Mochten wij de komende tijd met onze honden situaties of ontwikkelingen meemaken die we niet kunnen overzien of beheersen, dan maken we graag opnieuw gebruik van jouw diensten. Voor dit moment wensen we je veel succes met de trainingen en verbreiding van de boodschap en activiteiten van De Groene Wolf."
Gerda en Rinko met  Tin-Tin, Pepper en Reza uit Eexterzandvoort


Oktober 2015
"Hallo Marike,

We volgen met Lobo (kruising Hovaward/Duitse herder) vanaf z'n 8e week de door jou gegeven training, gebaseerd op “natuurlijk leiderschap” volgens de groene wolf methode. Na bij diverse hondenscholen informatie te hebben ingewonnen was dit een zeer bewuste keuze van ons, en een keuze waarvan we geen moment spijt van hebben gehad, integendeel zelfs, het is een methode die we iedere hond zouden toewensen.

Ondanks dat Lobo momenteel nog behoorlijk wat pubergedrag kan vertonen, is hij inmiddels wel zodanig op ons “gefocust”dat we hem steeds meer los kunnen laten lopen zonder dat het problemen geeft. Het is een lust om te merken wat voor harmonieuze band er met Lobo ontstaat, gebaseerd op vertrouwen en respect, en niet door bevelen en nederig gedrag.

Het is ook leuk om te ervaren dat hondeneigenaren in onze omgeving die het begin het maar een vreemde manier van trainen vonden, nu toch wel anders gaan reageren. We wensen jullie veel groei van leerlingen toe (ook in belang van de honden :-)"
Aletta en Wim met  Lobo uit Eexterveenschekanaal


Augustus 2015
"Hoi Marike,

Ik wel graag even kwijt dat sinds vorige week, na de eerste training, we het negeren, maar ook de time out, het even “achter de deur zetten” goed hebben geoefend. Na een aantal keer herhalen heeft Jard het begrepen: niet in mijn sokken, tenen of broek bijten, dan mag je bij mij in de kamer. En het werkt, heel rustig, zonder een woord of geroep! Daar ben ik al heel erg blij mee!"
Marion met  Jard uit Rolde


Augustus 2015
"Hallo Marcel en Marike,

We zijn er de afgelopen week weer even bewust van geworden dat onze hondjes heerlijk in balans zijn. We hebben namelijk een paar dagen op een hondje gepast die, in zijn eigen roedel, héle andere omgangsvormen kent. Het was fijn om te zien dat Flame en Timo aanzienlijk evenwichtiger, relaxter en vrijer in het leven staan.

Wij denken dat dit aan de filosofie van Marike, de Groene Wolf, te danken is. Want we merken, hoewel wij waarschijnlijk ook niet altijd alles perfect naleven of doorhebben, een groot positief verschil op ten opzichte van honden (oppashond, maar ook bij buurthonden etc.) van baasjes die het -hoe zeg ik het- ánders aanpakken. En dit heeft vervolgens ook weer enkele andere positieve bijeffecten.

Conclusie: wij zijn tevreden en dankbaar."
Minte-Jan en Colette met  Flame en Timo uit Borger


Juni 2015
"Hallo Marike,

Even een berichtje van ons. Het gaat prima met ons en met Banjer. Terugkijkende op de tijd dat we Banjer kregen en nu; We zien een hele leuke hond!

Luistert prima, is af en toe ondeugend als er een andere hond in haar blikveld komt. Al gaat het niet altijd perfect, dan is het of Banjer ons een spiegel voorhoudt: denk aan je natuurlijk leiderschap!"
Joke en Theo met  Banjer uit Elp


Mei 2015
"Trainingen bij De Groene Wolf:

Marike is een door-en-door specialist op het gebied van honden gedragskennis. In combinatie met de trainingsmethode op basis van Jan Fennell maakt dit een ijzersterk geheel. Met haar geweldige gevoel voor humor, alertheid t.a.v. de honden, spitsvondigheid, motivatie van cursisten worden zowel de theorieavonden, videobesprekingen als de praktijktrainingen van de baasjes een plezier om aan deel te nemen.

Deze diervriendelijke maar zeer consequente manier van aanpak (vanuit de hond gedacht) heeft weliswaar een langere aanloopperiode maar daarmee slijt een degelijke opvoeding diep en langdurig in. “De constante waterstroom holt de steen.” Ik gun ieder nieuwe hond en zijn eigenaar deze cursus bij De Groene Wolf!"
Alexandra en Bas met  Max en Dunja uit Zwiggelte


December 2014
"De theorietraining over 'Vuurwerk en meer gevaar'
van gisteren hebben we meteen met lopen bij ons
in de straat toegepast. Gisteren ging het langzaam
en vandaag was Gunnar een stuk zekerder.

Echt super! Het werkt :-)"
Carina en Peter met  Gunnar uit Erica


December 2014

"Hallo Marike,

Toen we Wilson kregen wist ik nog niets over honden. Nu we op honden cursus bij jou gaan weet ik er bijna alles over. We kunnen je alles vragen en je kunt ons altijd raad geven. En ik heb veel leuke honden gezien als ik later zelf een hond neem kom ik bij jouw trainen!

Je kunt goed les geven en ik ga altijd graag bij jouw naar de honden, puppy cursus. Dat komt omdat ik het altijd heel leuk vind! Jammer dat mama nu woensdag avond naar de cursus gaat.

Weetje welke dingen ik het leukst vind ik ze op een rijtje zetten 1 tot 3.

1. Hier oefening
2. De buis oefenen waar hij door heen moet.
3. springen

En dit is een grappig plaatje van Wilson toen hij op zaterdag middag na de cursus een dutje ging doen op de bank! hihi

Groetjes Charlotte"

Charlotte (9 jaar) en Eleonie met  Wilson uit Oosterhesselen


Juli 2014
"Hoi Marike,

Sinds november vorig jaar is Simmer Storm, een wetterhoun reu, onze fantastische viervoeter vriend! Met zo’n prachtige pup in huis wisten we natuurlijk wel, dat wordt trainen. Maar waar ga je naar toe, wanneer je hond als ras, een eigenzinnig fenomeen wordt genoemd? En menig wetterhoun eigenaar stuk loopt op een gewone puppy training? Naar de Groene Wolf dus! We waren bewust op zoek naar een training waarin natuurlijk leiderschap centraal staat. Wederzijds respect verdienen en niet met dwang en straffen afdwingen. We zijn eind november bij jou gestart en gaan met zeer veel plezier nog geruime tijd door.

Naast het neerzetten van je eigen leiderschap, leer je vooral ook je hond te begrijpen. Want wanneer je weet waar gedrag vandaan komt, kun je er ook veel beter op reageren. Het geeft je een zeker gevoel wanneer je kalm maar resoluut je hond weet duidelijk te maken dat hij even een "tandje” lager moet. Dat het gedrag wat je ziet past bij de hond, bij de situatie of bij de leeftijd. We leren veel over de interactie tussen ons en de honden maar in de speelkwartieren evenzoveel over de interactie tussen de honden onderling. Kennis die we ook weer meenemen in de manier waarop we zelf met onze hond omgaan en wanneer we tijdens wandelingen andere honden treffen. Dat geeft vertrouwen en de mogelijkheid om te genieten.

Het is erg fijn om gaandeweg de tijd, steeds meer te merken dat we een band met Storm opbouwen die sterk is en gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. Een hond die luistert omdat hij weet dat dit nu eenmaal de bedoeling is. Niet omdat hij bang is en uit angst onbetrouwbaar gaat reageren.

We ervaren de trainingen bij de Groene Wolf als een plek waar de baasjes in training gaan en de honden zichzelf kunnen zijn! En laat dit nu prima aansluiten bij ons eigenzinnig fenomeen ;-)"
Marchien en Harald met  Storm uit Gasteren


Juli 2014
"Dag Marike,

Sinds januari trainen we bij jou met onze heerlijke, onstuimige, lieve Ivy. We zijn heel blij dat we hebben gekozen voor Groene Wolf. Je leert ons hoe we naar onszelf als baasjes moeten kijken en hoe we naar Ivy moeten kijken. We leren haar steeds beter begrijpen.

We vinden het heel waardevol dat je echt kijkt naar het karakter van onze hond. De trainingen zijn in groepsverband, maar toch heel individueel hierdoor. De maandelijkse theorie onderbouwt wat we doen in je lessen, maar ook in het dagelijkse leven.

Soms vinden we het pittig om onze druktemaker in toom te houden, maar jouw training leert ons hoe we haar gedrag moeten zien en waar de focus op moet liggen. Je tips zijn ware mantra's geworden en we leren dat het trainen niet ophoudt als we uit jouw les wegrijden, maar dat we de hele week op deze leuke manier met onze hond bezig zijn.

Verder is jouw manier van trainen een die goed bij ons aansluit. Je hebt veel kennis, antwoord op alle vragen, je bent enthousiast en complimenteert ons met grote regelmaat. Je wijst ons ook op onze leerpunten en je bent heel geduldig. Ook met praktische zaken help je ons: borstelen van de hond, hoe gaan we om met de hitte en hoe kunnen we het autorijden prettig maken.

We komen, alledrie, iedere week met veel plezier!!!

Het is nogal een lang stuk, dus voel je vrij om stukken te knippen en te plakken. Kan namelijk nog wel even doorgaan over wat we allemaal van je leren en hoe leuk we het vinden.

Tot zaterdag!!"
Bernou en Len met  Ivy uit Groningen


Juni 2014
"Hallo Marike,

Een half jaar geleden zijn we met Flame (een Spaans straatmixje) begonnen met de training bij jou. Wij hadden Flame toen nog maar pas. Afgelopen half jaar was voor ons, onervaren als we waren, een hele nieuwe ervaring.

In het begin waren wij best wel onzeker over hoe we het 'aan moesten pakken'. We wilden het zo goed mogelijk doen, maarja, dat bleek niet altijd gemakkelijk. Uiteraard kregen we vanuit allerlei hoeken goedbedoelde, maar vaak onbevredigende of tegenstrijdige, adviezen. En toen vonden we de Groene Wolf!

Bij het kennismakingsgesprek met jou, en bij de start van de training, hebben wij ons enorm gesteund en welkom gevoeld. De wijze van trainen en de visie die je daarin legt vinden wij erg prettig en leuk. Complimenten voor hoe je ons hebt meegenomen in de wereld van de hond, hoe je jouw (aanzienlijke) kennis overbrengt en de geweldige persoonlijke (en eerlijke) benadering tijdens elke vorm van communicatie.

Flame was/is een fantastische hond, maar wel eentje met een niet te onderschatten achtergrond. Ik durf te stellen dat de training bij jou, de theorie en de begeleiding ons enorm helpt om Flame een mooi, evenwichtig en gelukkig leven te bieden (zonder dwang, pijn of angst). Uiteraard is er nog veel meer te leren en te ontwikkelen voor ons, daarom blijven we nog graag een half jaar bij je trainen!

Tot zaterdag!"
Minte-Jan en Colette met  Flame uit Borger


Mei 2014
"Hoi Marike,

We zijn erg tevreden, het voelt goed en
we komen met plezier naar de trainingen!!
En Senna ook!!

Groet!"
Corine en David met  Senna uit Schoonloo


Mei 2014
"N.a.v. de privétraining met onze kleinkinderen Lars en Maud samen met onze honden.

Dag Marike,

We vonden het werkelijk heel bijzonder en verhelderend. Wat heb jij een geweldig talent om niet alleen de fouten te zien, maar ze zo te brengen dat geen irritatie ontstaat maar juist het tegendeel: Er ontstaat enthousiasme! Niet alleen de omgang met onze honden is stukken verbeterd.

Wellicht vind je het leuk om te weten dat na de aanvaring die ik met Lars had en heb opgelost met jouw ideeën daarover, hij dezelfde avond bij me op schoot kroop. Dat doet hij nooit, het is helemaal geen aanhalig jongetje. En hij verzuchtte: Wat is het gezellig. Door rustig en duidelijk te leiden in een conflict word je als opa kennelijk extra gewaardeerd.

Het kostte wel heel veel tijd maar het resultaat is meer dan de moeite waard. De regels van de groene wolf zijn universeel. Misschien is het Groene Leven wel een titel die nog meer de lading dekt. Vreemd dat wij alles wat je zegt logisch vinden en tegelijk zo lastig dat we er zelf nooit opgekomen zijn. Mooi is dat, we zijn je dankbaar!"
Hennie en Hans met  Midas en Ceres uit Rolde


April 2014
"Ik ben een jonge vrouw met een chronische ziekte. Ik ben vaak ziek en dan niet in staat om mijn hond uit te laten. Ik lig regelmatig in het ziekenhuis en dan moet mijn hond uit logeren. Milow is een makkelijke hond. Hij kan door iedereen uitgelaten worden, want hij trekt niet. Hij kan bij mensen met kleine kinderen en bij andere dieren. Hij kan overal terecht omdat hij naar iedereen luistert.

Maar dit is niet altijd zo geweest. Toen Milow tien maanden oud was, was hij degene die mij uitliet. Milow bepaalde waar we heen gingen en als hij achter een vogel aan sprintte, vloog ik er achteraan. Als ik hem riep, rende hij weg. Mijn kleine nichtjes, liep hij omver. Milow was een hond die ik nergens kwijt kon en die alleen uitgelaten kon worden door mij. Dat was niet praktisch.

Ik heb geïnvesteerd in privetraining van Groene Wolf. Daarna heb ik de groepstraining gevolgd. Het heeft tijd, geld en energie gekost. Maar door de leuke training en goede begeleiding, heb ik dit met heel veel plezier gedaan. Bij een volgende hond, ga ik dit absoluut weer doen!"
Angela met  Milow uit Schoonloo


April 2014
"Dag Marike,

Mijn complimenten voor de theorie les. Je doet het heel leuk! Je houdt ons allemaal bij de les. Dat lukt niet elke docent/trainer!"
Clarine met  Monty uit Rolde


Januari 2014
"Zo en dan heb je een jonge hond van inmiddels ongeveer 7 maanden. Het is een schat van een hond, maar 'zo'n draak' af en toe. Ondanks de puppycursus en de basiscursus bij 2 verschillende hondenscholen hadden we de 'gewone' trainingen wel gezien. Veelal was de boodschap dat goed gedrag beloond moest worden. Dit betekende heel erg veel kaas en worst mee naar de training, omdat de 'gewone snoepjes of brokjes' niet motiverend genoeg waren. Dit kon onze hond Timber niet hebben, omdat hij erg reageerde op voedsel. Bij ons dus niet echt een succes. En wij stoorden ons aan deze manier van trainen, niet onbelangrijk. Een hond moet toch ook luisteren als je geen worst of kaas bij je hebt?

Met 7 maanden luisterde Timber aardig goed, was heel alert naar zijn baasjes en liep veelal lekker los in het bos. Hij ging niet meer dan 10m bij je vandaan. We wisten dat de puberteit zou komen en waren van mening toch wel iets met hem te willen doen. Puur alleen al om ervoor te zorgen dat hij goed met andere honden om zou blijven gaan. Zo makkelijk als met 7 maanden zou het niet blijven, los van het slopen en andere irritante bezigheden. En het liefste ook nog een training waar wij met plezier naar toe gingen.

Via de dierenarts, waar wij veelal kwamen in verband met heftige darmproblemen, voedselallergie/intolerantie, lazen we op internet over de training van Marike, 'natuurlijk leiderschap'. Nou dat klinkt goed. Eerst eens een kennismakingsavond samen met de buurvrouw die ook interesse had. Tja, door het enthousiasme van Marike kun je niet anders dan een proef- praktijkles nemen. De conclusie; er was toch nog wel werk aan de winkel.....Wij samen een training, nou eigenlijk een traject van 6 maanden afgesproken. Timber werd ouder, maar vooral veel zelfverzekerder, dus de ondeugd en het opzoeken van grenzen gingen steeds zichtbaarder worden. Ook werd steeds zichtbaarder hoe snel hij angstig kan worden en hoe zijn darmen hierop reageerden. Lastig hoor, hoe ga je met al die verschillende dingen om. Wij beredeneren echt vanuit 'mens' wat lang niet altijd aansluit bij je hond. Het behandelen van zijn angst met tips van Marike en het gewenste gedrag aan te moedigen, maakte dat wij ook beter konden omgaan met zijn gedrag.

Het experimenteren met eten heeft een lastige tijd gebracht. Hoe krijg je nu die buik rustig? Maar de diarree, overgeven, te veel afvallen, roos en vooral heel zielig zijn ging niet over. Alles hebben we geprobeerd voor ons gevoel. Uiteindelijk hebben we licht verteerbare brokken van de dierenarts ons doen inzien dat Timber niet allergisch was voor eiwitten, maar voor vooral de granen en andere toevoegingen in het eten. Inmiddels is hij volledig over op Orijen, een biologisch, maar vooral voor ons 'puur' voer. Niet allerlei troep er door heen, waar hij echt ziek van kon worden.

In de praktijklessen bij Marike was oog voor vele zaken en de tijd om praktijksituaties te bespreken. Ook de theorielessen hebben veel inzicht gegeven. Prettig vonden wij het enthousiasme (ten tijde van een 'dip') en vooral de interesse in wie wij als baasjes en hond zijn. Een training waarin de 5 pijlers van het 'natuurlijk leiderschap' keer op keer terugkomen op verschillende manieren en oefeningen. Herhaling, herhaling en herhaling. En dan nog hebben we niet alles onder de knie wat betreft natuurlijk leiderschap. Wel hebben we heel veel kennis erbij gekregen op het gebied van gedrag en voeding.
We hebben even een winterstop, maar aangezien we nog niet zijn uitgeleerd, zou er van het voorjaar zomaar een vervolg kunnen komen!"
Nienke en Harm met  Timber uit Oosterhesselen


September 2013
"Hi Marike,

Wij zitten volgende week in Frankrijk, dus we kunnen er niet bij zijn op deze feestelijke dag. We willen je wel hier alvast bedanken voor alle goede tips en lessen. Zonder jou hadden we nooit zo'n leuke hond gehad!

Tot morgen!"
Andrea met  Chico uit Huizen


September 2013
"Hoi Marike,

Ik lees net op de site dat je gaat stoppen in Almere. Jammer, maar heel begrijpelijk. Puk en ik wensen je dan ook heel veel succes in Drente. Want ja Pukkie.... Still the love of my life, oncontroleerbaar, vreselijk banjergedrag maar zó leuk en lief en heeft veel geleerd bij jou. En ik natuurlijk nog meer. Want ja je weet goed duidelijk te maken is dat het echt aan de baas is hoe het met de hond gaat. Ik doe nog steeds m'n best en blijf je lessen in mijn achterhoofd houden. Echt TOP!

Nogmaals heel veel succes!"
Monique met  Puk uit Almere


Juli 2013
"Heeij hallo die Marike,

Tjonge, nu heb je dus echt de knoop doorgehakt ! Logisch en begrijpelijk. Heel vaak , nee heeeel erg vaak denk ik aan jou, de trainingen, alle wijze lessen, de gezelligheid maar zeker ook de unieke gedachte over het omgaan en begeleiden van onze honden (sws dieren in t algemeen), de hondentaal die ik toch voor een groot gedeelte wel van je mee heb gekregen. En dus begrijp ik Leo heel vaak wèl! Zo fijn.

Ik merk dat wat ik geleerd heb heel erg doorwerkt tot nu toe. Ik merk en zie echt (te vaak) hoe niet leuk mensen met hun hond omgaan. Zo jammer, en ja ik bemoei me er zo af en toe nog wel eens mee. (Ik vraag wel eerst even of ze van goedbedoelde kritiek en tips houden, haha). Succes met alles!

Groetjes!"
Roos met  Leo uit Almere


Juli 2013
"Hallo Marike,

Even een berichtje van ons. We hebben al langere tijd geen contact meer gehad. Ik moet je eerlijk vertellen dat ik dit bericht al een jaar eerder had verwacht! Knap dat je het zolang hebt volgehouden! Tijd om nu je aandacht te richten op de trainingen in Drenthe. Ook daar zal je veel mensen blij kunnen maken met de andere manier van kijken naar hondengedrag.

Tijdens de trainingen werd ik hier in de buurt wel raar aangekeken. In de puppentijd eindeloos achterste voren gelopen! Nu krijg ik veel complimenten dat mijn hond zo goed luistert! De investering van toen betaald zich nu dubbel en dwars terug! Ik wens je veel succes met het opzetten / uitbreiden van hondentrainingen in Drenthe en wie weet tot ziens!

Veel liefs!"
Marike en Leonie met  Lady uit Almere


Juni 2013
"Wij zijn zondag naar de Laeken Fun Day in Hoenderloo geweest.We wisten zondagmorgen nog niet of we wel heen zouden gaan, er werden 70 Laekense verwacht ( werden er uiteindelijk 118) Midas zou het nog druk krijgen! We zagen er vreselijk tegen op, maar wisten ook dat Janett het heel fijn zou vinden. Hans zei als het niet wil, gaan we gewoon lekker in het bos lopen.

Jouw les in gedachten, ben ik zonder hond de bekende mensen op gaan zoeken, Hans bleef bij de honden. Ik kwam Gerda tegen, waar we ooit onze bordercollie van gekocht hadden en die inmiddels ook Laekense fokt; ze kenden het verhaal van Midas en wilde wel even met haar teef Polleke mijn honden ophalen. Polleke liep los en vecht niet (heeft ze niet nodig, volgens Gerda)

Hans kwam aanlopende met 2 trekkende, opgewonden honden, ze stuiven op Polleke af, deze blijft staan en je gelooft het of niet, beide honden werden prompt rustig en liepen keurig mee. We zijn tot 4 uur gebleven en ze hebben genoten, gerend, spelletjes gedaan en veel gesnuffeld aan andere honden. Midas gedroeg zich als een vrolijke puber, daagde elke hond uit te spelen.Hij kreeg af en toe een grom van een oudere reu, maar is maar 1 keer uitgevallen naar z’n broertje, maar dat was maar een tel, hij was direct weer rustig en vrolijk. Liet zich aaien door een meisje van 8 jaar, voor hem vielen 2 kinderen, hij reageerde niet eens!

Wij hebben dus een een heerlijke, ontspannen dag gehad en Janett was apetrots op ‘haar’ nakomelingen. We hebben nog een groepsfoto gemaakt, misschien lukt het me om het filmpje te sturen, wij zitten in het midden. De mensen hadden meer lawaai dan de honden!

Bedankt, Marike!"
Hennie en Hans met  Midas en Ceres uit Rolde


Maart 2013
"Hoi Marike,

Wat heb ik tot nu toe al aan jouw cursus gehad?

• Persoonlijke begeleiding.
• Idividuele begeleiding, maar toch in groepsvorm.
• Altijd kunnen bellen/mailen als er iets is voorgevallen om te weten of je het goed hebt gedaan. Op dat moment weet je tenminste nog hoe het precies is gegaan.
• Negeren en isoleren werkt bij Hero perfect!
• Ook het speelkwartiertje is heel erg nuttig, want hier laat Hero zijn ware aard zien.
• Duidelijk respons op het moment wanneer je iets goed doet.
• Elke week even bespreken wat er deze week is voorgevallen of hoe goed het ging.
• Net even duidelijk wijzen op de kleine punten die nou juist zo belangrijk zijn!
• Theorie toepassen in de praktijk en daar weer duidelijk uitleg bij.
• Je kijkt goed hoe de persoonlijke situatie is en zoekt in hulpmiddelen om het mij makkelijker te maken. Bijv. de hond aan een paal vast zetten. En een handvat."
Annemarie met  Hero uit Oosterhesselen


Juni 2012
"Met ons gaat het goed. Pukkie is echt nog steeds 'the love of my life'. Het luisteren gaat echt heel goed. Al blijft ze natuurlijk op zijn tijd lekker ondeugend ;-). We zijn zelfs op fotoshoot geweest om een cadeau voor Marcel zijn verjaardag te maken. Haha, zijn twee grootste hobbys vastgelegd op doek. Echt zo blij mee. Heeft me een paar jaar van m'n leven gekost, maar 't resultaat mag er zijn. Heb een paar foto's toegevoegd. Zijn ze niet geweldig?! Dit was zonder de training nooit gelukt.

Heel veel succes met al je cursussen en ik zal je bij iedereen aanbevelen! Ga zo door!"
Monique met  Puk uit Almere


December 2011
"Terugblik op een jaar training bij Marike van de Groene Wolf in Almere.

We hebben ons hele leven honden gehad maar altijd uit een asiel, of overgenomen omdat er plaatsing problemen waren. Na 2 jaar zonder hond en zeuren dat het huis zo leeg was, besloten we dat er een pup kwam die we zelf zouden opvoeden. We kozen we voor een kooiker. Een oud Hollands ras die vroeger gebruikt werd om wilde eenden in de eendenkooien te lokken.

Via vrienden kregen we Max, een wollig bolletje hond. Omdat hij s’nachts piepte (de buren) sliep ik de eerste dagen beneden naast hem. Max was een schat maar kon niet alleen zijn. Voor we 1 maand verder waren besefte we dat we op zoek moesten naar een puppy cursus. Via internet kwamen we bij de “groene Wolf” terecht. Wat ons aansprak was dat er niet met dwang maar met positieve bekrachtiging gewerkt zou worden. Op een zaterdag gingen we kijken. De ontvangst was hartelijk en wat we op het veld zagen sprak ons aan. We kwamen in de maandagavondgroep en na de laatste puppy injectie gingen we naar Almere.

Max vond het doodeng en bleef de eerste les verstopt achter onze benen. De volgende lessen gingen veel beter en hij bleek al snel een brutale hond te zijn die weinig respect voor roedel hiërarchie had. Tijdens de lessen werd hij regelmatig gecorrigeerd door de oudere honden waar hij veel van leerde. Als Marike hem dingen leerde bleek hij het snel onder de knie te hebben maar naar mij luisterende hij nauwelijks. Het was duidelijk dat ik onvoldoende leiderschap vertoonde en zo werden de lessen aan Max eigenlijk lessen aan mij. Ik probeerde Max zover te krijgen dat hij naar me zou kijken tijdens het uitlaten thuis en tijdens de lessen op het veld. Met zijn neus op het gras gedrukt rende hij voort zonder maar eenmaal naar mij op te kijken.

Ik dorst hem niet los te laten want hij vertrok onmiddellijk naar interessante plaatsen en luchtjes en liet mij roepen (en stampvoeten dat hij NU moest komen). Vaak deed ik bij Marike mijn beklag dat ik nog nooit problemen met mijn voortgaande honden had gehad maar dat ik dit gedoe met een ongehoorzame hond niet leuk vond.Heel af en toe maakte we vooruitgang. Ik kan niet snel lopen dus vanaf dag 1 mocht Max niet trekken aan de riem. Ik leerde consequent te stoppen of achteruit te lopen als hij wel trok. We deden over 100 meter soms wel 30 minuten omdat we alles wat we vooruit gingen ook weer achteruit moesten lopen om hem te laten volgen. Thuis hebben we nog 2 poezen, achter 1 van de poezen rende Max aan, en omdat ze vluchtte was het een leuk vermaak voor hem. Het aantal keren dat hij achter de deur gezet werd is echt ontelbaar. Ik vond er niets aan!!!

Aan het einde van de zomer vroeg ik Marike voor een privéconsult thuis. We hadden een hele waslijst; lopen, luisteren, alleen zijn, poezen jagen. Marike keek rond in ons huis en naar de poezen en ging met ons naar buiten. Wij kregen op alles wat we deden feed-back. Ze liet ons zien hoe we ons leiderschap vermorste in kleine dingen. Voorbeelden waren;
-Max sprong buiten tegen ons op, ik deed een stap achteruit en mijn man aaide zijn kop.
-Als we riepen en hij kwam niet riepen we een 2e maal ipv ons verstoppen om hem te leren opletten
-Hij had een bal maar bracht die niet terug, ging op afstand liggen knagen. Wij liepen dan toch maar naar hem toe terwijl we “los”riepen, waarna Max de kuierlatten weer nam, met bal natuurlijk.
- Max liep graag vooruit als leider van de groep ook bij smalle steegjes.

De lijst was lang en wij begrepen dat we rust in huis en buiten zouden krijgen als we hem consequent als jongste uit de roedel zouden behandelen. Op de juiste tijd negeren. Staart lezen! TIMING! Je kunt het je niet voorstellen misschien, maar we geven nu alle opdrachten met een handbeweging. Hond en kat wegduwen voor het spelletje uit de hand loopt.Ook de kat achter de deur als die plaagt. Heel veel het huis verlaten zonder aandacht te geven aan zijn protest. Hem negeren als ik terug kom en soms pas na 5 minuten bij me roepen als zijn staart laag is, om hem te begroeten.

Wij zijn erg blij dat we na een half jaar de handdoek niet in de ring hebben gegooid. Voor ons was het privéconsult het moment dat we in de eigen thuissituatie mogelijkheden gingen zien. e theorielessen hebben daarna meer betekenis voor ons gekregen en we lezen ze regelmatig door als het eens minder goed gaat.

Max blijft een brutaaltje en zal altijd gebruik maken van ons verslappen tav het leiderschap. Hij is ook een blij hondje die geniet van het feit dat hij harder kan lopen dan veel grotere honden. Als Marike hem daarvoor prijst gaat hij zo trots als een pauw naar huis!

We leren nu verfijning tijdens de lessen, bijv. uitgesteld verlangen, een bal gooien die hij pas mag pakken als hij een opdracht daarvoor krijgt, of bevelen op afstand opvolgen, handig als je hond gehoorzaamt aan de andere kant van een drukke straat. We gaan met veel plezier naar de lessen toe!"
Yvonne en Daniel met  Max uit Weesp


December 2011
"Ik kijk er elke week naar uit om te oefenen met Max, onze Border Colli, en om je aanwijzingen aan te horen. Het valt soms niet mee met zo'n jonge hond maar ik heb er vertrouwen in dat als we je lessen volgen alles goed gaat komen. Verder genieten we er elke dag van samen met Max...ook als hij ondeugend is. Je inzet en vreugde die je iedere training laat zien is iets om trots op te zijn...en je cursisten maken je het soms niet gemakkelijk."
Ton en Marjon met  Max uit Almere


Juli 2011
"Ik dacht dat het leuk zou zijn om een hond te hebben, maar de praktijk was helemaal niet leuk. Toen ik mezelf betrapte op deze gedachte, vond ik het tijd worden om hulp in te schakelen. Via Marike kwam ik bij de site van Groenewolf terecht en ben ik een privétraining gaan volgen. Nu, een aantal maanden verder kan ik volmondig beamen dat het heel leuk is om een hond te hebben!

Milow is mijn eerste hond. Voordat we hem als pup in huis haalden, hebben we veel gelezen en veel tips gevraagd bij andere hondenbezitters. Toen hij er eindelijk was, begon een spannende en leuke periode! Hij was een heerlijke pup en deed wat alle pups doen: bijten, spelen, veel slapen en ons als baasje heel onzeker maken. Doen we het wel goed?

We hebben in het begin ergens anders een puppycursus gevolgd maar dit vonden zowel Milow als ik erg vermoeiend en niet zo leuk. Toch hebben we dit met goed gevolg afgerond. Maar het werd moeilijker toen Milow een maand of 7 was. Trekken aan de riem, niet meer komen als we hem riepen, om aandacht piepen, op alles rijden met vier poten (kat, hond, voorkant, achterkant…kon allemaal) tot vechtpartijen aan toe, tegen kinderen op springen, op de buurkinderen rijden, mijn kleine nichtje van toen 1,5 jaar omver lopen, niet meer welkom zijn bij de hondenopvang….etc..etc.

Ik dacht toen: ‘ik vind het helemaal niet meer leuk om een hond te hebben’. Ik kreeg soms het gevoel dat hij me expres aan het pesten was. Ik zag het niet zitten om een normale gehoorzaamheidstraining te doen en ontmoette Marike. Ik ben haar website gaan lezen en haar trainingsmethode sprak me gelijk aan! We hebben een afspraak gemaakt en na een kennismaking/introductie zijn we begonnen met de privétraining.

Ze kwam bij me thuis, liep mee tijdens wandelingen en keek hoe Milow omging met andere honden. Juist doordat ze meekeek op momenten die niet goed gingen, kreeg ik hele waardevolle tips, afgestemd op Milow en mij. Door mijn eigen houding te veranderen en me meer als een leider op te stellen, veranderde het gedrag van Milow binnen een paar weken.

Het ging steeds beter en werd steeds leuker. Nu zijn we 5 maanden verder en ik ben inmiddels begonnen met de groepstraining. Het verschil in het gedrag van Milow is enorm en valt voor veel mensen op. De groepstraining is ook erg leuk. De training richt zich niet alleen op het aanleren van commando’s, maar vooral op jouw eigen houding als leider. Als je leiderschap goed is, gaat je hond luisteren op momenten dat het er echt op aankomt!

Milow en ik zijn nog steeds erg enthousiast en trainen lekker door!"
Angela met  Milow uit Schoonloo


Oktober 2010
"Mijn ervaringen met de manier van trainen van Groene Wolf.

14 februari 2008 hebben mijn vriend en ik onze 7 weken jonge Duitse herder pup opgehaald bij de fokker. Ze heet Tarah. Aangezien Tarah mijn eerste hond is was enige voorbereiding wel nodig. Dus diverse boeken gelezen over de opvoeding van een hond. De puppycursussen bij mij in de buurt zaten allemaal vol dus besloot ik om te kiezen voor een privé cursus.

In deze cursus werd vooral het socialiseren van de pup benadrukt. Dus een uurtje het bos in, pup los en lekker op verkenning uit. Vooral veel contact maken met andere honden waarbij ik dan uitleg kreeg over de diverse gedragingen (met name de houding) van de pup en de andere honden. Verder trainde ik dagelijks de standaard oefeningen (zit, af, hier). Na afronding van de puppycursus had ik niet het gevoel dat ik het hier mee zou redden. Ik had buiten al behoorlijk veel problemen met Tarah. Uitvallen naar alles wat maar iets sneller ging dan een voetganger, opspringen, bijten in de riem en armen en trekken aan de lijn. Dus op zoek naar een hondenschool.

Omdat ik van trainen met de “harde” hand absoluut geen voorstander ben viel de keuze al snel op Groene Wolf. Na de presentatie van Marike was ik helemaal overtuigd. In mijn ogen had ik al een redelijk goed opgevoede hond. Ik begon bij Marike toen Tarah 6 maanden was. Nou en toen zag ik pas wat een draak het was. Tarah was zo “goed” gesocialiseerd dat haar gedrag t.o.v. van andere honden juist gewoon heel asociaal was. Ze was vreselijk opdringerig naar andere honden. Verder ontbrak het aan enige aandacht voor mij. Alles was interessanter dan ik.

Als ik nu zie hoe puppy’s op het veld begeleid worden door hun baasjes en Marike, vooral in het spelen (omgaan) met andere honden, dan heb ik heel wat laten liggen in het zogenaamde socialiseren. Werk aan de winkel dus. Dat het geen makkelijke opgave zou worden had ik wel in de gaten. Vele tranen van pure onmacht hebben gevloeid. Met de begeleiding van Marike, zowel op het veld als in de maandelijkse theorietrainingen, kan ik nu, ruim anderhalf jaar later, met trots zeggen dat het heel goed gaat met Tarah.

Ik ben trots op mijn meissie en ook best trots op mezelf. En allemaal zonder enige vorm van dwang of agressie. Mijn geduld is behoorlijk op de proef gesteld maar de resultaten van opvoeden met rust, geduld en consequentie geeft je zo’n goed gevoel en ik zie dat Tarah ook geniet. Je merkt aan haar dat ze het leuk vindt om met me op pad te gaan en met me te spelen. We zijn beiden relaxed.

Als ik dan weleens om me heen zie hoe baasjes staan te schreeuwen tegen hun hond, flinke rukken aan de lijn geven en honden in elkaar duiken als de baas zijn stem enigszins verheft heb ik medelijden met de honden. Want het kan echt anders! Natuurlijk heeft Tarah haar eigen eigenaardigheden maar nu ik weet hoe ik dit moet opvangen kan ik al veel situaties in de hand houden."
Linda met  Tarah uit Almere


Ben je (oud-)klant en wil je ook graag iets vertellen over jouw ervaringen met Groene Wolf? Stuur een email met je verhaal en een foto!


  © Groene Wolf Alle rechten voorbehouden - Disclaimer & Copyright -  Privacy policy -  Algemene voorwaarden -  Huisregels